Preskočite na glavni sadržaj

HMI pokreće Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva

HMI pokreće Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva
Hrvatska matica iseljenika (HMI) najavila je da će u petak, 12. veljače na dan kada je prije 70 godina Matica osnovana, biti pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva, projekt kojim će predstaviti dio digitalizirane baštine koju je prikupila u desetljećima svoga djelovanja.
vrijeme: 12.02.2021.
url: https://iseljenickimuzej.blog

Virtualni muzej bit će dostupan na poveznici https://iseljenickimuzej.blog, najavila je u srijedu HMI.

U prvom redu riječ je o digitaliziranim brojevima "Matice", mjesečnika HMI koji su izlazili između 1951. i 1961. i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara koji su izašli između 1955. i 1960. Dio Virtualnog muzeja su i brojevi "Iseljeničkog muzeja", priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je izlazio kao dio časopisa "Novi iseljenik" između 1936. i 1940.

Dio muzejskog "postava" je i više od 500 fotografija vezanih uz iseljenike, njihove organizacije i djelovanje iseljenika nasumično izabranih i nastalih između kraja 19. st. i polovice 90-tih godina 20. st., a našli su se u arhivu Matice. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućuje njihov posebni doživljaj, navodi HMI.

Matica ističe kako je najveći dio građe koju je skupila, danas dio institucija koje su nastale od nje ili je pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu.

U Matičnom posjedu tek je mali dio sakupljene iseljeničke baštine, manje od deset posto, a od tog malog dijela sada se javnosti predstavlja tek jedan mali dio.

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica. Bit će obnavljana na tjednoj osnovi i zamišljena je kao trajni projekt Hrvatske matice iseljenika, navodi HMI. (Hina)