koncert

20 godina gostovanja Zagrebačke filharmonije u Vukovaru


vrijeme: 18.09.2018.
mjesto: Vukovar; Perivoj dvorca Eltz

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije, povodom obilježavanja 20 godina od prvog poslijeratnog koncerta u Vukovaru, održat će se 18. rujna u perivoju znamenitog dvorca Eltz u Vukovaru.


Zagrebačka filharmonija svoj je prvi poslijeratni nastup u Vukovaru održala 1998. godine na ruševinama povijesnog vukovarskog dvorca Eltz, samo jedan dan nakon što je 27. svibnja iste godine Gradski muzej Vukovara, poslije 7 godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka na domicilnu adresu u razrušeni dvorac Eltz.


Od svog prvog nastupa do danas Zagrebačka filharmonija simbolično je pokazala riješenost da će, bez obzira na strašne posljedice agresije na Vukovar, zajedno s Vukovarcima i svim drugim ljudima dobre volje ustrajati na kulturnoj  obnovi toga grada heroja.


Uz ovaj tradicionalni koncertni nastup, Zagrebačka filharmonija je i vrlo aktivni sudionik niza manifestacija i kulturnih događanja u Vukovaru. Bila je sudionikom Vukovarskog festivala komorne glazbe, manifestacije Nebo nad Vukovarom, Vukovarskih adventskih svečanosti, a nastupala je i u povodu obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Svoje koncerte održavala je u perivoju srušenog dvorca Eltz, potom od 2000. godine u razrušenoj crkvi Sv. Filipa i Jakova, a od 2006. godine u obnovljenom zdanju Hrvatskog doma.


Nastavak tradicije, koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju već punih 20 godina, obilježit će se svečanim koncertom u sklopu 20. Vukovarskog festivala komorne glazbe „Vukovar pod zvijezdama“  u utorak, 18. rujna 2018. godine s početkom  u 19:30 sati  u perivoju dvorca Eltz na kojem je održan i  prvi koncert.


Pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra i istaknutog  baritona Ljubomira Puškarića izvodit će se djela Blagoja Berse: Dramatska  uvertira, op. 25a; Ivana pl. Zajca: Romanca Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski; te  Ludwiga van Beethovena: 3. simfonija u Es-duru, op.55, Eroica.


Koncert će pratiti prigodna izložba o sudjelovanju Zagrebačke filharmonije u kulturnoj obnovi Vukovara, koja će biti postavljena u dvorcu Eltz u kojem je smješten i Gradski muzej Vukovara.


Zagrebačka filharmonija svojim koncertnim djelovanjem i umjetničkom izvrsnošću potvrđuje da se snagom prijateljstva, zajedništva i vjere u ljepotu univerzalnog glazbenog jezika može stvarati ljepši svijet za sve ljude dobre volje.

 

(R.P.B., 13.09.2018)

Tagovi: koncert, vukovar