Preskočite na glavni sadržaj

Majstorska radionica Muzičkog Biennala Zagreb 2021.

Muzički biennale Zagreb - MBZ 2021. otvorio je poziv na radionice za skladatelje i najavio ovogodišnje izdanje!
prijava: 05.03.2021
url: https://www.mbz.hr/hr/31-muzicki-biennale-zagreb/o-festivalu

Muzički biennale Zagreb je od 1961. godine posvećen suvremenoj glazbi i povezanim umjetničkim formama. Festival svake godine publici nudi preko 30 programa raznolikih glazbenih žanrova, disciplina i formata na brojnim zagrebačkim lokacijama. U promjenjivom svijetu u kojem se umjetničke forme, kulturne scene i umjetničke zajednice prožimaju, a posebno u svijetu pogođenom pandemijom koja je jednako izazovnom učinila prezentaciju, konzumaciju i kreiranje umjetničkih sadržaja, MBZ se trudi pronaći rješenja, platforme za diskusiju te formate i strategije približavanja suvremene glazbe publici.

Uz brojne programe koji će u ovogodišnjem izdanju festivala progovarati o aktualnim temama, format festivala prilagođen je i ove godine će se realizirati kroz nekoliko mjeseci u 4 festivalska programska bloka. Sukladno tome i ovogodišnja realizacija majstorske radionice za skladatelje realizirat će se povezano uz festivalske blokove i u potpunosti online.

MBZ skladateljska majstorska radionica prvi puta u sklopu MBZ festivala održana je u travnju 2019. godine (mentori Nina Šenk, Achim Bornhoeft i João Pedro de Oliveira uz rezidentni ansambl radionice, izvrsni The Riot). Radionica je održana u suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, prijavilo se 18 skladatelja, a 9 skladatelja, koji su u Zagreb došli iz 7 zemalja, prošlo je selekciju te aktivno sudjelovalo u radionici.
Cilj radionice je omogućiti polaznicima da poboljšaju svoje kreativno razumijevanje i usavrše skladateljske vještine u individualnom radu s istaknutim skladateljima i na otvorenim probama s ansamblom te i prodube svoje znanje i otkriju nove pristupe u skladanju za čembalo.

Majstorska radionica Muzičkog Biennala Zagreb 2021. se u online formi održava u tri različita segmenta. Prvi segment je majstorska radionica sa skladateljima-mentorima: Alexander Schubert, Martin Matalon, Sasha Blondeau i Raphaël Cendo. Drugi segment su otvorene probe s rezidencijalnim ansamblom – Ensemble Quasars (dir. Ivan Buffa). Ansambl će biti lociran u Bratislavi od kuda će preko Zooma s odabranim polaznicima raditi na ulomcima njihovih kompozicija. Treći segment je radionica za čembalo s hrvatskim čembalistom Franjom Bilićem.

Prijaviti se mogu svi skladatelji neovisno o zemlji boravka, skladateljskom iskustvu i dobi. Rok za slanje prijave je 5. ožujka 2021. Prijavnice s naznakom s kojim od mentora prijavitelj želi surađivati je potrebno poslati na adresu mbz_masterclass@hds.hr. MBZ i mentori zadržavaju pravo odabira sudionika.

Više detalja o skladateljskoj majstorskoj radionici možete pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog društva skladatelja. (HDS)