izložba

'Ratna prijateljstva u ratu i poraću' – izložba u Petrinji


vrijeme: 14.09.2018.
mjesto: Petrinja; Galerija Krsto Hegedušić, Matije Gupca 2

Otvorenje izložbe 'Ratna prijateljstva u ratu i poraću' će se održati u galeriji Krsto Hegedušić, u petak, 14. rujna, s početkom u 19 sati. Autorice i kustosice izložbe su: doc. dr. sc. Sanja Lončar i Alma Trauber.
 
Izložba u organizaciji POU Hrvatski dom Petrinja/ Galerija Krsto Hegedušić održava se u sklopu manifestacije Dani sjećanja 1991. – 2018. u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine te u spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.
 
 
Izložba "Ratna prijateljstva u ratu i poraću" govori o društvenim aspektima Domovinskog rata (1991.-1995.) na Banovini i u fokus stavlja prijateljstvo kao važan, univerzalan i pozitivan, segment ratnog i poratnog razdoblja. Cilj je ove izložbe ukazati na međuljudske odnose pojedinaca, sudionika i suvremenika ratnog doba, čiji su se životi prepleli zbog ratnih i poratnih događanja. Ratna prijateljstva gotovo su neistražena tema u znanstvenom i stručnom sagledavanju Domovinskog rata (1991.-1995.) u Hrvatskoj. To je bio poticaj da tragamo za ratnim prijateljima i pokušamo razumjeti kako su se razvili bliski odnosi te čvrste spone poštovanja, povjerenja i ljubavi koje ove osobe, ratne prijatelje, povezuju do danas.
 
Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje.

(R.P.B., 12.09.2018)