Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez

Dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, umjetnik iz područja oblikovanja svjetla Miljenko Bengez preminuo je u Zagrebu u 49. godini.
vrijeme: 09.02.2021.

Miljenko Bengez rođen je 1972. u Zagrebu gdje je završio osnovnu muzičku i srednju elektrotehničku školu.

Kazališni rad započeo je 1988. godine kao plesač plesnog ansambla GK Komedija, a 1993. u tom je kazalištu počeo rad na rasvjeti.

Od 1995. godine radi u Teatru &TD kao majstor rasvjete, a od 2000. godine dobiva status oblikovatelja svjetla te postaje član ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost.

Autor je oblikovanja svjetla više od osamdeset kazališnih predstava, dvanaest koncerata i osamnaest likovnih izložbi.

Dobitnik je nagrade Marul za oblikovanje svjetla predstave Božanska glad na Marulovim danima 2004. godine.

"Miljenka Bengeza pamtit ćemo kao jednog od najboljih hrvatskih oblikovatelja svjetla, samozatajnog umjetnika koji sve što je radio, radio sa srcem i predanošću", ističu iz ULUPUH-a čiji je Bengez bio dugogodišnji član.

Od Bengeza se na internetskoj stranici oprostio i Teatar &TD.

"Nemoguće je zamisliti &TD bez tebe, bez tvojeg Svjetla. Bez tvojih milijun kreativnih rješenja do kojih si dolazio sjedeći strpljivo satima s redateljima, glumcima, kolegama, ekipom…za pultom smišljajući neku novu čaroliju. Mladima si sa ogromnom ljubavlju, pažnjom i strpljenjem nesebično prenosio znanje koje si upijao skoro 30 godina rada u kazalištu", stoji na internetskim stranicama kazališta u kojemu je radio na najnovijoj predstavi "Sreća" Jelene Hadži-Manev, čija je premijera najavljena za subotu. (Hina)