Preskočite na glavni sadržaj

Rada Marković – crteži i slike iz ciklusa 'Žene isklesane kroz vjekove'

U sklopu programa digitalne prilagodbe kojeg financira Ministarstvo kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” predstavlja drugu u nizu, virtualnu izložbu umjetnice Rade Marković, pod nazivom ”Žene isklesane kroz vjekove”.
vrijeme: 09.02.2021.
url: https://likumzg.wordpress.com/

'Rada Marković u virtualnoj izložbi na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” u sklopu programa Digitalne prilagodbe kulturnih sadržaja, predstavlja nam se sa serijom crteža i slika iz ciklusa ”Žene isklesane kroz vjekove”, kroz koje istražuje transformacije ženskog identiteta, emocija i društvenih uloga, unutar kojih se samotne žene odvajaju u tihoj introspekciji, u crtačkim bravurama koje nam ostavljaju puno prostora za različite interpretacije i doživljaje univerzalne i bezvremene žene – anime.

Onakraj različitih stereotipa koji ograničavaju i prigušuju žensko biće, samosvijest i poslanstvo, žene na njezinim crtežima zatečene su u procesima samospoznavanja, ponekad u isprekidanim linijama i tamnim plohama koje se prožimaju kroz pogled prema ogledalu, a ponekad i u delikatnom crtovlju okruženom razvodnjenim plohama, unutar kojih se figura žene gubi do neprepoznavanja. U intimnim prostorima spavaonice, u trenucima opuštanja, raskošno protegnute preko mekih jastuka, sklopljenih očiju i u različitim položajima, one nas pomalo podsjećaju i na književne i filmske junakinje iz nekih starih crno-bijelih filmova kao ”Casablanca”, ”Tramvaj zvan čežnja”, ”Rebecca”….krhke su i slojevite, prividno smirene, no napetost poteza i oštrih linija ponekad nam na tim licima nagovještava i unutarnju dramu.' (...)  - prilagođeno iz predgovora mr. art. Krešimire Gojanović

Virtualna izložba →


(Foto©Rada Marković, iz ciklusa ”Žene isklesane kroz vjekove”, crtež 21, tuš, kombinirana tehnika, 25×27 cm; preuzeto sa https://likumzg.wordpress.com)