" />
predstava, djeca, mladi

'Priča o oblaku' na festivalu u Kini


vrijeme: 16.09.2018.
mjesto: NR Kina; Xi’an

Predstava 'Priča o oblaku' kazališta Mala scena bit će izvedena na 2018 International Children Drama’s Weeku koji se održava u kineskom gradu Xi’anu 16. rujna, i to dva puta. Ivica Šimić predstavu će igrati na engleskom jeziku uz simultani prijevod na kineski jezik. Nakon svake izvedbe održat će se radionica s roditeljima i djecom.

Ovaj festival dio je The 5th Silk Road International festivala, a također je i dio inicijative 16+1 u kojoj djeluje 16 zemalja jugoistočne Europe i Kina. Mala scena je u sklopu inicijative 16+1 s „Pričom o oblaku“ već gostovala u Shenzhenu i Chongqingu, a predstava „Iglica“ izvedena je u Changsi, Xi'anu, Jinanu i Pekingu.
 
Kazalište Mala scena jedino je kazalište u Hrvatskoj koje sustavno producira  predstave za najmlađu publiku, djecu od 18 mjeseci naviše, a „Priča o oblaku“ Roberta Frabettija i Ivice Šimića najstarija je predstava iz ciklusa „Priča o…“. Predstavu je 2002. godine režirao Ivica Šimić, scenografiju je osmislila kiparica Dunja Niemčić, a oslikali su je akademski slikari Anina Lasta Budor i Robert Budor.
 
Priča o oblaku koji putuje i svojim putovanjem djeci pokazuje svijet autohtoni je izvorni hrvatski proizvod, a gostovala je i na festivalima u Turskoj, Irskoj, Litvi i Egiptu. Predstava je dobila nagradu ASSITEJ-a za najbolju predstavu za djecu u Hrvatskoj 2003. godine, a na istom je festivalu Ivica Šimić nagrađen za najboljeg glumca. Scenografija „Oblaka“ dobila je priznanje na Zagrebačkom salonu.
 
Uoči nove izvedbe „Oblaka“ u Kini, Ivica Šimić je rekao: „Predivno je gledati kako su djeca na cijelome svijetu ista. Kineska djeca jednakom pažnjom i interesom prate moju predstavu kao što su je pratila u Zagrebu, Ivancu, Baharya oazi u Egiptu, Irskoj, Turskoj ili Litvi. Moj „Oblak“ putujući po svijetu povezuje različitosti i još jednom pokazuje i dokazuje kako dobro kazalište (za djecu) spaja različite kulture. Vjerujem da je ovo gostovanje tek početak suradnje Male scene i kompanije ZhongBeiYuan Children's Art Theare of Saanxi.“
 
Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture Narodne Republike Kine i Vlada provincije Shaanxi.

(R.P.B., 12.09.2018)