Preskočite na glavni sadržaj

Hrčak slavi 15 godina otvorene znanosti

Hrčak, središnji portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise s otvorenim pristupom radovima, obilježio je 15 godina od pokretanja, priopćeno je u ponedjeljak iz Srca.
vrijeme: 08.02.2021.
url: https://hrcak.srce.hr/

Hrčak je danas referentni izvor informacija koji na jednom mjestu okuplja više od 500 časopisa, s više od 18.373 objavljenih brojeva te nudi pristup do više od 232.338 radova dostupnih u punom tekstu. Proteklih godina značajno je doprinio vidljivosti i promociji hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, kaže se u priopćenju.

Portal Hrčak podatke o radovima isporučuje korisnicima i raznim europskim i globalnim sustavima, poput Google Scholara i WorldCata, a od 8. travnja 2015. je usklađen i sa smjernicama OpenAIRE Guidelines for Literature Repositories, čime su radovi iz Hrčka postali vidljivi i kroz infrastrukturu OpenAIRE, koju financira Europska komisija.

Više od 18.300 autora pridružilo je svoje ORCID identifikatore uz 47.200 radova u Hrčku, a Radovi iz 181 broja časopisa objavljeni su, osim u PDF-u, i u JATS XML formatu koji omogućava lakšu strojnu obradu, očuvanje i konverziju u razne druge formate.

Zajednički tim stručnjaka iz Srca i iz područja informacijskih znanosti, uz potporu tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, predstavio je javnosti portal 7. veljače 2006. godine, po osnovnoj zamisli Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva (HID) i njihova tadašnjeg predsjednika Tibora Tótha. (Hina)