Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Lea Vukelića - 'Ghost on the Cloud'

HULU- Split u 2021. godini u partnerstvu s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata započinje s programom suvremene umjetnosti u izložbenom prostoru Loggia. Izložbeni program u Loggi 10. veljače otvara projekt ''Ghost on the Cloud'' multimedijalnog umjetnika  Lea Vukelića  koji radi u mediju skulpture, instalacije i 3D printa.
vrijeme: 10.02.2021.
mjesto: Split, izložbeni prostor Loggia, Dioklecijanova 7

Kustosica izložbe je Ivana Meštrov.

''Danas kada se novomedijski i tehnološki alati sve više koriste kako bi se istražio estetski potencijal i proširio produkcijski spektar skulpture, arhitekture i dizajna, vizualni umjetnik Leo Vukelić, obraća se toj istoj tehnologiji na pomalo rudimentaran način, no vrlo s(a)vjesno i ciljano. Fokus njegovih estetskih i produkcijskih preokupacija predstavlja donekle demokratična alatka- 3D printer- koji zbog svoje sve šire dostupnosti zaokuplja različite interesne skupine diljem svijeta. (…)

Predmetni motivi koje Vukelić u smjeru novouspostavljenog globalnog trenda sam/a svoj 3D majstor/ica izabire printati sve su samo ne jedinstveni: Kip slobode, maketa njujorškog Manhattana, prototipovi pištolja. Svi su oni proizašli iz ready-made industrijskih standarda i skulpturalnih prototipa i raspoloživi su besplatno na online oblaku. Istim bi se predmetima, tako gledajući, moglo pripisati i status igračke čija je osnovna definicija predmet za igranje, tipično model ili replika nečega.

No, naši su rekviziti iliti modeli rekvizita ovdje ponešto drugačijeg statusa. Podvrgnuti postupku destabilizacije oni se promeću u autonomne skulpturalne objekte – kastrirana i uzdrmana baza pištolja tako poprima raznorazne humorne oblike, maketa grada globalne financijske moći vonja dezintegrirana acetonom, Kip slobode ukazuje nam se s ponavljajućom greškom. Njihovo utemeljenje i značenjska osnovica dovodi se u pitanje dok im statičko dostojanstvo preuzima izložbeni postament, a naš potencijalno haptički odnos prema njima ukida stakleno zvono. Kontakt je moguć samo s distance. Možda je tako i bolje.’’

Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje neće se održati, a galerija će biti otvorena za javnost od srijede, 10. veljače, u 19.00 sati. Ulaz je slobodan.

http://hulu-split.hr/