Preskočite na glavni sadržaj

Izložba radova umjetnika društva CRUX

U petak, 5. veljače, u Dnevnom boravku Rojca otvara se izložba radova umjetnika okupljenih u CRUX - društvo vizualnih umjetnika - Tee Bičić, Erosa Čakića, Fulvia Juričića, Ivana Obrovca, Roberta Paulette, Andija Pekice, Boruta Skoka, Gee Rajić i Josipe Škrapić.
vrijeme: 05.02.2021.
url: https://www.facebook.com/events/3594565477265954/
Uz radove koji se nalaze u mapi CRUX MMXX, na izložbi će izložena biti i djela izrađena u različitim tehnikama iz perioda ili faze koji su vezani za motive u grafikama pojedinih autora.

Grafička mapa CRUX MMXX inicijacija je rada novoosnovanog društva vizualnih umjetnika CRUX, okupljenog protekle godine na inicijativu Erosa Čakića. Udruga CRUX osnovana je prvenstveno s namjerom edukacije na području vizualnih umjetnosti, kako u praksama tako i u teoriji. Osim renomiranih i  već dobro poznatih umjetnika s područja Istre, članova udruge, koji će kroz program edukacije imati mogućnost prenijeti svoja znanja i iskustva dalje, u svoj rad uključuje i vanjske suradnike srodnih disciplina, vizualne umjetnike ili teoretičare.

Prva godina rada na području edukacije bila je ograničena situacijom nastalom uslijed nenadanog širenja virusa COVID - 19 te se planirani program nije mogao ostvariti, no kako bi se ipak obilježila godina nastanka Društva, izrađena je grafička mapa članova udruge, kojoj su se priključili i mnogi suradnici. Prvu grafičku mapu, svake će godine naslijediti nova te ćemo nakon niza godina, osim vrijedne grafičke zbirke, pregledom mapa dobiti uvid u tijek i razvoj recentnog stvaralaštva na ovim prostorima.

Mapu CRUX MMXX čini 10 grafičkih listova i devet autora. Ovogodišnje izdanje mape u tehnici je digitalnog tiska, no s namjerom prezentacije i drugih grafičkih tehnika u nadolazećim godinama. Kroz 10 grafičkih listova predstavljeno je devet autora s po jednom grafikom uz iznimku osnivača i idejnog začetnika, Erosa Čakića, koji se predstavlja s dvije grafike. U izbor grafika ovogodišnje mape uvrštena je i grafika pokojnog akademskog slikara i profesora Ivana Obrovca, čiji lik i djelo simbolizira začetke edukacije u likovnim umjetnostima na području Istre, te je sinonimom zasnivanja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli.

Izvor: HRT-Radio Pula