Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena publikacija i internetska stranica o ženskom logoru na Golom otoku i Svetom Grguru

Kao dio umjetničkog projekta Andreje Kulunčić 'Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete', objavljena je publikacija i internetska stranica o ženskom logoru na Golom otoku i Svetom Grguru.
vrijeme: 04.02.2021.
url: http://www.zene-arhipelag-goli.info/

Postojanje ženskog političkog logora na otocima Sveti Grgur i Goli otok (Radilište V) u kojima je, naizmjenično, u razdoblju od 1950. do 1956. bilo zatvoreno oko 860 žena optuženih za povezanost s Informbiroom, u javnosti je slabo poznata činjenica. Čak i stručne i znanstvene rasprave o Golom otoku tematiziraju gotovo isključivo muški logor. Upozoravajući na prešućenu ulogu žena u povijesti, umjetnički istraživačko-aktivistički projekt Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ otvara prostor za propitivanje odnosa prema ženama i njihovom mjestu u povijesti te za uspostavljanje ženske memorije traumatične prošlosti.
 
Kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja objavljeni su web stranica projekta i publikacija „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“. Potonja obuhvaća stručne tekstove antropologinje i feminističke teoretičarke Renate Jambrešić Kirin te kustosice i povjesničarke umjetnosti Irene Bekić. Dok tekst Jambrešić Kirin pruža širu sliku o ženskom stradanju na Golom otoku, strukturi zatočenica, mehanizmima kažnjavanja, o ideološkoj indoktrinaciji i moralnoj korupciji kao načinima „preodgoja uz društveno koristan rad“, Bekić opisuje teorijska uporišta i složene segmente projekta. Također publikacija uključuje crteže Andreje Kulunčić kao i svjedočanstva i biografije bivših logorašica.
 
Dizajnerica je Negra Nigoević, a suizdavači publikacije su udruga MAPA i Zaklada Friedrich Ebert.
 
Publikacija u PDF-u je dostupna javnosti za free download na web stranici projekta (http://www.zene-arhipelag-goli.info/wp-content/uploads/2020/10/ViStePartijuIzdale_knjiga_WEB.pdf)
 
Web site projekta širi vidljivost teme i čini je pristupačnijom stručnoj i široj javnosti. Kroz biografije zatvorenica, njihova svjedočanstva i sjećanja, ukazuje na neophodnost uvrštavanja ženskih iskustava u povijesne izvore. Stranica uključuje segmente umjetničkog projekta poput diskurzivnog programa, umjetničkih intervencija i izložbi te tekstove koji se bave temom ženskog logora na Golom otoku i Svetom Grguru. Namjera je da se tijekom godina site dopunjava relevantnim sadržajima koji prate umjetnički projekt te znanstvenim, stručnim i istraživačkim radovima i arhivskom građom u cilju što bolje pristupačnosti ovoj temi.
Dizajnerica stranice je Ana Labudović.
Link na website projekta: http://www.zene-arhipelag-goli.info/
 
Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar/ Darko Bavoljak i udruge MAPA/Maja Marković, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje ni danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju u Jugoslaviji početkom hladnog rata kao i otporima koja su mu pružana.
 
Publikacija je financirana sredstvima Zaklade "Kultura nova" i nastala uz potporu Zaklade Friedrich Ebert Zagreb.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade "Kultura nova", EPK Rijeka 2020, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.