Preskočite na glavni sadržaj

Tradicija Feste svetoga Vlaha nastavlja se 1049. godinu za redom

Svečanim programom ispred crkve svetoga Vlaha u utorak, 2. veljače 2021. godine, otvorena je 1049. po redu Festa svetoga Vlaha čime se nastavlja tisućljetni kontinuitet tradicije upisane na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 
vrijeme: 02.02.2021.
mjesto: Dubrovnik
url: https://festa2021.hr

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala je istoga dana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održanoj uz Dan grada u Kazalištu Marina Držića.

Istaknuvši kako se ovogodišnja proslava Dana Grada i Feste sv. Vlaha održava unatoč pandemiji i u ozračju suosjećanja sa sugrađanima u potresom pogođenom području, ministrica je podsjetila na niz mjera koje je Vlada poduzela kako bi suzbila pandemiju i očuvala gospodarske aktivnosti. Ministrica se osvrnula i na aktivnosti Ministarstva te dodala kako je završen rad na Konzervatorskoj podlozi Kontaktne zone što će omogućiti izradu novih prostornih planova te dodala kako je Ministarstvo sudjelovalo u izradi Plana upravljanja.

„Vjerujem da ćemo ovogodišnju Festu, svi zajedno, ali i svatko u svojim mislima i molitvama posvetiti želji da se što prije život svih naših sugrađana normalizira“, rekla je ministrica.

Na svečanoj sjednici uz ministricu prisustvovali su izaslanica predsjednika Republike i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Branko Bačić, apostolski upravitelj mons. Mate Uzinić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Žaklina Marević, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća Marko Potrebica i ostali uzvanici.

Ni ove godine na sam blagdan svetoga Vlaha zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije u srijedu, 3. veljače neće izostati tradicionalna procesija starom jezgrom Dubrovnika, a koja će se održati kao i cjelokupni višednevni program uz pridržavanje epidemioloških mjera. S obzirom na ovogodišnja ograničenja s ciljem sprječavanja zaraze koronavirusom otvorena je posebna internetska stranica https://festa2021.hr/ putem koje iz svojih domova možete izravno pratiti programe ovogodišnje Feste sv. Vlaha.

Izvor:
https://min-kulture.gov.hr/