Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus online predavanja 'Spot on photography'

Ured za fotografiju i Galerija Spot pozivaju sve zainteresirane na sudjelovanje u ciklusu online predavanja 'Spot on photography', kojima se nastoji podići razina razgovora i kritičkog promišljanja tema zajedničkih fotografiji i srodnim medijima.
vrijeme: 02.02.2021.

Ideja ovog ciklusa jest stvoriti diskurzivni prostor u sklopu kojeg će biti predstavljeni neki od recentnih projekata i istraživanja na području fotografije u Hrvatskoj i regiji. Samim naslovom ciklusa ne prisjećamo se samo imena časopisa, prema kojem je nazvana Galerija Spot, nego upućujemo i na specifično svjetlo čije usmjerene zrake rasvjetljavaju neki predmet, ili u našem slučaju – temu.

Sva predavanja održat će se online tijekom veljače i ožujka.

Raspored i naslovi predavanja:

Utorak, 2. 2. u 18 sati
Leonida Kovač: Fotografija, materija i memorija*


Utorak, 9. 2. u 18 sati
Sandra Križić Roban: Pripremanje za smijeh

Petak 19. 2. u 18 sati
Jaka Babnik i Miha Colner: Šablone vizualne kulture – časopis "Fotografija je simbolična"

Srijeda 24. 2. u 18 sati
Slađana Petrović Varagić i Miroslav Karić: Fotodokumenti – prva decenija

Inicijativa, izložbe, izdavaštvo, istraživanja

Četvrtak 4. 3. u 18 sati
Ante Orlović: Međunarodne izložbe fotografije u Hrvatskoj do 1945. godine

---

*  Leonida Kovač: Fotografija, materija i memorija
Utorak 2. veljače u 18 sati

Prvo predavanje naslovljeno "Fotografija, materija i memorija" održat će povjesničarka umjetnosti i teoretičarka Leonida Kovač.  U predavanju će biti riječ o interdisciplinarnom istraživačkom projektu Fotokemika umjetnika Silvestra Kolbasa, te o načelima na kojima je koncipirana dvodijelna izložba predstavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu i u samoborskoj galeriji Prica. Osebujnost Kolbasovog fotografskog eksperimenta sadržana je u činjenici da su sve fotografije iz serije Fotokemika na kojima portretira napušteni tvornički pogon i predmete u njemu zatečene, snimljene na filmovima proizvedenima toj tvornici, a fotografska povećanja izrađena su na Fotokemikinim fotopapirima. I filmovima i papirima odavno je istekao rok trajanja. Izlaganje stoga osobitu pozornost posvećuje pojmu greške, odnosno fantomske slike.

Leonida Kovač povjesničarka je i teoretičarka umjetnosti te kustosica. Tijekom posljednja tri desetljeća intenzivno istražuje performative fotografije i fotografski relacionirane radove u kontekstu inovativnih, eksperimentalnih i socio-kritičkih umjetničkih praksi. Autorica je brojnih izložbi, znanstvenih i stručnih članaka te knjiga. Bila je povjerenica i kustosica hrvatskog paviljona na Bijenalu suvremene umjetnosti u São Paulu (2002.) i Bijenalu u Veneciji (2003.), gdje je izložbom Uzorci vidljivosti predstavila serije autoportreta Ane Opalić. Redovita je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Predavanje će se održati putem ZOOM aplikacije. Sudjelovanje je potrebno najaviti na e-mail adresu Ureda za fotografiju (info@officeforphotography.com), najkasnije dva sata prije održavanja predavanja.