Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za dramske pisce u sklopu projekta 'New Stages South-East'

Goethe-Instituti iz jugoistočne Europe – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Cipra zajednički započinju višegodišnji projekt pod nazivom 'New Stages South-East' kako bi poduprli mlade dramske pisce i osnažili međunarodnu razmjenu i suradnju. Goethe-Institut Kroatien raspisuje natječaj za sudjelovanje na osmomjesečnom programu za razvoj dramskog teksta koji je dio ovog projekta. Natječaj je otvoren do 7. veljače 2021.!
prijava: 07.02.2021
url: https://www.goethe.de/ins/hr/

Radionica započinje 22.2.2021., a traje do 22.10.2021. s ljetnom stankom tijekom srpnja i kolovoza. Tijekom radionice koja će se održavati (uglavnom online) na hrvatskom jeziku, pet odabranih dramskih pisaca imat će priliku razvijati svoju novu ili već postojeću dramu uz mentorsko vodstvo istaknutog dramatičara Ivora Martinića.

Dramski tekstovi koji nastanu tijekom radionice tematski će se baviti siromaštvom u nekom od njegovih aspekata: duhovnom, socijalnom, ekonomskom, političkom.

Svaki od sudionika imat će priliku sudjelovati i na jednoj višednevnoj međunarodnoj radionici na engleskom jeziku koja će se održati u partnerskim gradovima: Ateni, Beogradu, Bukureštu, Nikoziji, Sarajevu, Sofiji i Solunu. Voditelji i teme međunarodnih radionica bit će poznati tijekom veljače i ožujka.

Svi hrvatski sudionici bit će u lipnju 2021. pozvani  na sudjelovanje na intenzivnoj međunarodnoj radionici koja će se na engleskom jeziku uz gostujuće predavače održati u Zagrebu, a na kojoj će sudjelovati i autori iz ostalih zemalja sudionica projekta.

U suradnji s Međunarodnom dramskom kolonijom Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskog ITI centra odabrat će se najuspješnija drama iz zagrebačke radionice, na temelju koje će se prirediti scensko čitanje u Grožnjanu 2022. godine.

Odabrani autori bit će predstavljeni na njemačko-engleskoj stranici projekta te će dobiti mogućnost da im tekstovi u kasnijoj fazi projekta budu prevedeni na njemački.

Natječaj je otvoren za sve dramske autore i autorice koji pišu na hrvatskom jeziku.

Budući da se međunarodne radionice održavaju na engleskom jeziku, svi autori trebaju tečno govoriti engleski jezik. Radni jezik za razvoj vlastitih tekstova ostaje materinji jezik. Pojedinačne faze (konzultacije i mentorstva) koje ne zahtijevaju sudjelovanje međunarodnih gostiju odvijaju se na materinjem jeziku.
 
Uvjeti za prijavu:
-          Starosna dob do 40 godina
-          Barem jedna napisana drama
-          Aktivno znanje engleskog jezika
-          Spremnost na putovanje (sukladno važećim mjerama u danom trenutku) u jednu od zemalja sudionica projekta (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Rumunjska, Srbija i Cipar)
-          Spremnost na aktivni rad i konzultacije s mentorom u 2021. godini (ožujak – studeni, uz ljetnu stanku)
 
Prijava treba sadržavati:
a) Motivacijsko pismo (maks. 2 kartice teksta)
b) CV autora/ice
b) Najrecentniji dramski tekst ili sinopsis za dramu
 
Za prijavu je potrebno poslati e-mail na adresu Kultur-Zagreb@goethe.de s naznakom "Prijava na projekt New Stages".
 
Za sve dodatne informacije molimo poslati e-mail na Kultur-Zagreb@goethe.de.
 
Trajanje natječaja je od 28. siječnja do (ponoći) 7. veljače 2021. godine. Konačnu odluku o polaznicima donijet će žiri:
Ivor Martinić, dramatičar, voditelj radionice
Željka Turčinović, ravnateljica Hrvatskog ITI centra
Dr.sc. Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien ili netko od njegovih suradnika

 
O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni pismenim putem do 17.2.2021.
 
O projektu:

New Stages South East je višegodišnji međunarodni projekt Goethe-Instituta koji podupire nastajanje novih drama i spaja mlade autore i kazalištarce iz Jugoistočne Europe i Njemačke kako bi razmijenili iskustva na aktualnim temama te ih zajedno dalje razvijali.

Tijekom 2021. i 2022. godine održat će se 14 međunarodnih radionica u zemljama sudionicama na projektu: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Srbiji i Cipru. Tijekom radionica autori će se podupirati u radu na svojim projektima te će kroz njih otvoriti dijalog o ulozi kazališta u civilnome društvu, njegovim aktualnim problemima te društvenim promjenama u zemljama Jugoistočne Europe. 2023. godine u Njemačkoj će se prezentirati odabrani nastali tekstovi i rezultati novonastalih suradnji.

Svaka će zemlja lokalno izabrati svoje sudionike koji će raditi na daljnjem razvoju svojih novih ili već postojećih tekstova te sudjelovati na radionici u svojoj zemlji. Kako bi se ojačala veza i suradnja među zemljama sudionicama na projektu, na svakoj od međunarodnih radionica će sudjelovati i po jedan autor/ica iz ostalih zemalja sudionica.