Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija u petak u Laubi

Zagrebačka filharmonija gostovat će u petak, 29. siječnja, u Kući za ljude i umjetnost Laubi, gdje će pod ravnanjem maestra Simona Krečiča izvoditi djela Franza Schuberta i Ludwiga van Beethovena.
vrijeme: 29.01.2021.
mjesto: Zagreb, Lauba
url: http://www.zgf.hr

Maestro Krečič, umjetnički ravnatelj Opere Slovenskoga narodnog kazališta u Mariboru, svestran je umjetnik – dirigent i promotor suvremene glazbe, ali i vrlo cijenjeni pijanist. Simon Krečič je sazdao impresivan simfonijski repertoar s raznim orkestrima, a na temelju svog koncertnog pijanističkog iskustva cijenjen je kao provjereni majstor kada je riječ o praćenju poznatih međunarodnih solista, pjevača i instrumentalista.

U Laubi će ravnati koncertom iz Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije, a na programu će se naći 5. simfonija u B-duru, D 485 Franza Schuberta i 6. simfonija u F-duru, op. 68 Ludwiga van Beethovena.

5. simfonija u B-duru, jedina je od Schubertovih simfonija koja ne započinje polaganim uvodom i u instrumentaciji ne uključuje klarinete, trube i timpane. Simfonija je prožeta klasičnim entuzijazmom, primjetno je da je Schubert bio nadahnut Mozartovim opusom. U svoj dnevnik 13. lipnja 1816. godine zapisao je: "O Mozart! Besmrtni Mozart! Kakve si bezbrojne dojmove vedrijeg, boljeg života utisnuo u naše duše!"

6. simfonija u F-duru, op. 68, poznata pod nazivom Pastoralna simfonija, praizvedena je u Beču u Theatru an der Wien 1808. godine pod ravnanjem Beethovena. Simfonija razlučuje skladateljeve osjećaje tijekom dolaska u prirodu. Drugi dio "Kod potoka" smatra se jednom od autorovih najljepših skladbi dok treći i četvrti dio prikazuju narod, ples, uživanje te na posljetku nasilnu oluju koja započinje s nekoliko kapi kiše koje s vremenom prerastaju u vrhunac ovog dijela. Klasičan završetak s osmerotaktnom temom predstavlja pastirske pjesme i zahvalnice.

Prije koncerta u petak, s početkom u 19 sati, na predkoncertnom razgovoru ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i maestro Simon Krečić razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Crvenom ciklusu. (Hina)