Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje mobilne aplikacije Rab Archaeological Traces

Na otoku Rabu od 19. do 21. studenog bit će predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces kao nadogradnja istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
vrijeme: 19.11.2020.
mjesto: Rab
url: https://rabarchaeologicaltraces.com

U prvoj fazi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i  AR fotografiranje. Za krajnje korisnike bit će besplatna i može se koristiti za individualno istraživanje otoka, u edukativne svrhe te kao pripomoć turističkim, bike i planinskim vodičima prilikom vođenih tura.
 
Program započinje u četvrtak, 19. studenog, prezentacijom aplikacije te predajom vremenske kapsule u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Održat će se u Kinu Rab s početkom u 18,30 sati  i namijenjen je  uzvanicima, predstavnicima medija te široj javnosti.
 
U subotu, 21. studenog, svi zainteresirani iz prve će ruke moći isprobati aplikaciju za vrijeme organizirane šetnje stazom Frux, jednom od triju poučnih staza, uz stručno vodstvo dr. sc. Ane Konestre (Institut za arheologiju) i kustosa Ranka Starca (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka). Polazak je u 10,00 sati ispred crkve sv. Petra u Supetarskoj Dragi. Po završetku programa do svojih automobila šetači će se moći vratiti organiziranim autobusom. Za vrijeme lagane šetnje, uz vodstvo dvoje arheologa koji od početka sudjeluju u projektu kao stručni suradnici te pripomoć zabavne aplikacije, uključeni će hodati  dionicom Premužićeve staze koja se smatra remek – djelom suhozidnog graditeljstva. Dugačka je 6,5 km te povezuje Supetarsku Dragu i Lopar. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele poput ostataka opatije sv. Petra, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvica, prapovijesnih gradina, nailazi se na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti te na fascinantan krajolik kojim dominiraju  Fruška lokva i  nestvarne erozije tla.
 
Aplikaciju su izradili Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar uz stručnu pomoć Instituta za arheologiju i  Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.
 
Napomena: Broj sudionika je ograničen te su iz epidemioloških razloga potrebne prijave na https://forms.gle/s8JKT8rQHmutQQTu8.
 
Za vrijeme aktivnosti u zatvorenim prostorima (Kino Rab, autobus)  obvezno je nošenje maski za lice, dezinfekcija ruku, održavanje fizičke distance i pridržavanje ostalih preporuka HZZJZ-a.
 
O aplikaciji Rab Archaeological Traces
 

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological Traces prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info – točke povezane poučnim stazama ukupne duljine  40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux) te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika. Pojedini lokaliteti u arheološkim su slojevima te ćete za njima morati pomnije tragati, dok drugi impresioniraju svojim strukturama koje stoljećima prkose vremenu. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža  i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će vaše istraživanje  otoka nezaboravnim. Aplikacija funkcionira offline te je namijenjena pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu. Na vama je samo da odaberete kojom ćete stazom krenuti, a oni najuspješniji bit će i nagrađeni.
 
Napomene:
Obilazak staza na vlastitu odgovornost!
Prije korištenja aplikacije, napunite bateriju svog uređaja te preuzmite sve sadržaje za odabrani jezik!
Aplikacija je namijenjena uređajima i sustavima novije generacije!