obavijest

Predstavljanje zbirke pjesama 'Gorka zora' akademika Luka Paljetka


vrijeme: 20.08.2018.
mjesto: Dubrovnik, Palača Sponza

Predstavljanje knjige, zbirke pjesama 'Gorka zora' akademika Luka Paljetka održat će se večeras, 20. kolovoza 2018. u 21 sat, u atriju palače Sponza u Dubrovniku.  

Akademik Luko Paljetak navršio je 19. kolovoza 2018. godine 75. rođendan.

Tim povodom Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku objavio je njegovu najnoviju zbirku pjesama Gorka zora. U novim pjesmama koje sadrži ova zbirka Paljetak tematizira ljudsko postojanje i vlastiti život doživljava kroz samopoštovanje, kroz osjećaj da je dobro što postoji, kroz osjećaj pripadnosti nekome i nečemu, kroz egzistencijalnu usmjerenost prema vječnomu. Smrt kao najveći izvor straha, ali i fascinacije, sveprisutna je realnost čovjekova, apsurdna i tragična, u kojoj se i život može doživjeti samo kao jedan od predjela smrti. Kroz biblijsku i teološku koncepciju Paljetak participira Božju egzistenciju i vrijednost života prepoznaje u bliskosti s voljenom osobom.
              
Knjigu će predstaviti likovni i književni kritičar Milan Bešlić, autor akademik Luko Paljetak i predsjednica Ogranka Slavica Stojan. Predstavljanje knjige bit će obogaćeno glazbenim nastupom Maroja Brčića.(D.H.F., 20.08.2018)