Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 24. Filmskom festivalu 'Black Nights' u Tallinnu

Na prestižnom filmskom festivalu u estonskom glavnom gradu, koji se ove godine od 13. do 29. studenog održava u hibridnom obliku, prikazat će se tri hrvatska filma u raznim festivalskim sekcijama.
vrijeme: 13.11.2020.
mjesto: Estonija; Talin
url: https://poff.ee/en/

Drugi dio Trilogije sunca, dugometražni igrani film Zora redatelja i scenarista Dalibora Matanića nastao u produkciji Kinorame, svoju će svjetsku premijeru imati u glavnom natjecateljskom programu (Official Competition – In Competition). Fizičkoj projekciji, koja je zakazana za 27. studeni, nazočit će i ekipa filma. Film Zora stiže nakon uspješnog Zvizdana istog redatelja i scenarista te producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama).
 
Ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, oblikovatelji zvuka Mirko Perri i Julij Zornik, kostimografkinja Ana Savić Gecan i scenograf Luca Servino. Za glazbu su bili zaduženi Nenad i Alen Sinkauz. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker i Marko Mandić. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Film je nastao u produkciji Kinorame i u koprodukciji sa Ascent Filmom iz Italije. Prodajni zastupnik je Cercamon. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, MiBACT – DGC, Audiovizualni fond pokrajine Furlanija-Julijska krajina, RAI Cinema i Regija Lacij.
 
Glavni lik u filmu Zora je Matija čija se obitelj bori s neizliječenom traumom. Njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.
 
Kratkometražni animirani film Cockpera Kate Gugić dio je programa Shorts Panorama. Kata Gugić film je režirala, za njega napisala scenarij, radila animaciju, dizajn i pozadine. Osim toga, film je i snimila te montirala. Kompoziting je radila Matea Kovač, a glazbu Vjeran Šalamon, koji je oblikovao i zvuk. Glasove likovima daju David Šeb, Max Hozić i Lucija Jelušić. Film nastaje u produkciji Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te u koprodukciji Zagreb filma. Producent je Tomislav Buntak, a koproducent Vinko Brešan.
 
Cockpera je humoristična animirana opera nadahnuta Ezopovom basnom, a dosad je prikazana i nagrađena na brojnim inozemnim i tuzemnim festivalima.
 
Tijekom 'Black Nights' filmskog festivala, odvija se i PÖFF Shorts namijenjen kratkometražnim igranim i animiranim filmovima, koji traje od 17. do 25. studenog i također se odvija u hibridnom - offline online - obliku.

U natjecateljskom programu PÖFF Shorts Animation Competition prikazat će se nagrađivani animirani film Arka Natka Stipaničeva koji s Mašom Seničić i Damirom Juričićem potpisuje i scenarij. Producent filma je Igor Grubić (Kreativni sindikat). Animaciju za film Arka, o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem, radili su Pavao Stanojević i Natko Stipančev, koji je zaslužan i za dizajn, pozadine, montažu i oblikovanje zvuka. Prodajni zastupnik je Bonobostudio, a film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.
 
Svojim sudjelovanjem u natjecateljskim programima PÖFF Shortsa, svi naslovi ostvaruju pravo da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma, a od ove godine PÖFF Shorts je ujedno i jedan od kvalifikacijskih festivala za nagradu 'Oscar'.
 
Tallinn 'Black Nights' Film Festival (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi. Od 2014. festival posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju.
 
Organizatori ističu kako će se filmski dio programa održati u fizičkom obliku dok je još u kolovozu najavljeno da industrijski dio programa u potpunosti seli online.
 
Više detalja možete pronaći na službenoj festivalskoj stranici.
 
Izvor: HAVC