Preskočite na glavni sadržaj

Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je u srijedu nominacije Nagrada hrvatskog glumišta za 2020., koje bi trebale biti dodijeljene 24. studenoga, kojom prilikom će biti uručene nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Ivici Boban za dramu i Giorgiu Surianu za operu.
vrijeme: 11.11.2020.
url: http://www.hddu.hr/

Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Žiri za dramu dodijelili su ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje redateljici Ivici Boban, koreografkinji, autorici dramskih tekstova i kazališnih projekata, dramaturginji, scenaristici, plesačici i glumici, za iznimno bogatu i respektabilnu karijeru ostvarenu tijekom više od 50 godina rada.
 
Kako se ističe u obrazloženju, cijenjena u svijetu kao iznimno inventivna i inovativna umjetnica, Ivica Boban jedan je od vodećih autoriteta u polju glumačke pedagogije. "Ivica Boban svojim radom i rezultatima otvorila je nova saznanja i poglede na umjetnost kazališta, umjetnost glume i kazališnu pedagogiju. Unaprijedila je rad na svim područjima svoje struke, odgojila generacije izuzetnih kazališnih umjetnika i afirmirala naše Sveučilište i našu kazališnu umjetnost u svijetu. Time je zadužila Akademiju dramske umjetnosti, akademsku zajednicu, naše glumište i kulturu u cjelini", dodaje se u obrazloženju odluke.
 
Na području opere Upravni odbor HDDU-a i Žiri za operu, operetu i mjuzikl ove su godine odlučili nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje dodijeliti opernom pjevaču Giorgiu Surianu, umjetniku impozantne međunarodne karijere i nenadmašnog talenta s ostvarenim cijelim nizom važnih uloga. Pjevao je pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata i surađivao s vrhunskim svjetskim redateljima, te je bio partner velikim svjetskim pjevačkim zvijezdama.
 
Svoje znanje i pjevačko umijeće već godinama s velikim uspjehom prenosi mladim pjevačima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada, ističe se u obrazloženju.
 
Nominacije za Dramu
 

U utrci za najbolju dramsku predstavu u cjelini ove su godine predstave "Alkestida" Lade Kaštelan prema Euripidu u režiji Livije Pandur i produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, "Hotel Zagorje" po motivima romana Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić (GDK Gavella) i "Višnjik" A. P. Čehova u režiji Dražena Ferenčine, koprodukcija GDK Gavelle i HNK u Osijeku i Osječkog ljeta kulture 2020.
 
"Višnjik" je Ferenčini donio nominaciju za najbolju režiju, Sandri Lončarić za glavnu žensku ulogu, Anji Đurinović Rakočević za sporednu žensku ulogu, Miroslavu Čabraji za sporednu mušku ulogu, a Antoniji Mrkonjić za ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.
 
Predstava "Hotel Zagorje" nominacije donosi Anici Tomić za režiju te Kseniji Pajić za sporednu žensku ulogu.
 
Jelena Kovačić i Anica Tomić za istu su predstavu nominirane za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave, a za tu se nagradu natječu i Ivor Martinić za tekst "Dobro je dok umiremo po redu" (ZKM) i Siniša Novković za adaptaciju teksta Augusta Šenoe "Postolar i vrag" (GKM Split).
 
Uz Ferenčinu i Tomić, u konkurenciji za najbolju režiju je i Branko Brezovec za predstavu "Glembajevi" Miroslava Krleže u produkciji Kazališta Eurokaz u suradnji s Kulturno informativnim centrom (KIC).
 
Predstava "Idiot" u režiji Vasilija Senjina i produkciji HNK Zagreb nominacije je donijela Jadranki Đokić za glavnu žensku ulogu, Luki Dragiću za glavnu mušku ulogu i Dušanu Bućanu za sporednu mušku ulogu.
 
Za glavnu žensku ulogu nominirana je i Doris Šarić-Kukuljica za predstavu "Dobro je dok umiremo po redu", za koju je u kategoriji glavne muške uloge nominiran i Pjer Meničanin, a Nataša Dangubić u kategoriji sporedne ženske uloge.
 
Uz Dragića i Meničanina za titulu najboljega glavnog glumca natječe se i Rene Bitorajac za ulogu u predstavi "Potpuni stranci" Kazališta Luda kuća iz Zagreba.
 
Za ulogu u predstavi "Gruntovčani" u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh Filip Detelić osvojio je nominaciju za najbolju sporednu mušku ulogu, a Matija Šakoronja za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina.
 
U kategoriji mladih umjetnika za mušku ulogu nominirani su i Domagoj Ivanković ("GospOUdinNOUbadi" Teatra Exit u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku) te Ognjen Milovanović ("Mačak u vreći" GD Histrion), a za žensku Anica Kontić ("Grižula" Festivalskog dramskog ansambla 71. Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu) te Katarina Romac ("Lepurica" HNK Split).
 
Nominacije za lutkarske i predstave za djecu i mlade te za radio i TV dramu
 
Predstave "Flekavac" Nine Mitrović u režiji Renate Carole Gatice Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Lažeš Melita" u režiji Ivana Plazibata Gradskog kazališta lutaka Split i "Postolar i vrag" u režiji Siniše Novkovića Gradskog kazališta mladih Split nominirane su u kategoriji najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade.
 
Za najbolja glumačka ostvarenja nominirane su Mia Melcher, Amanda Prenkaj i Ana Marija Veselčić za žensku te Maro Martinović, Radovan Ruždjak i Matija Grabić za mušku ulogu.
 
Za redateljska ostvarenja u radio drami nominirane su Stephanie Jamnicky za "Malu Moskvu" Tomislava Zajeca, Ranka Mesarić za "Pogled tamnog čovjeka" Ignacija del Morala i Hana Veček za "Ne zaboravi pokriti stopala" Espija Tomičića.
 
Za najbolja glumačka ostvarenja u TV drami nominirani su Dragan Despot ("Novine"), Filip Križan ("Nestali") i Franjo Kuhar ("Crno-bijeli svijet").
 
Nominacije za Operetu/mjuzikl i Balet

 
Dvije predstave zagrebačke Komedije - opereta "Grofica Marica" u režiji Ozrena Prohića i mjuzikl "Jesus Christ Superstar" redatelja Damira Lončara natječu se za najbolju predstavu u području operete i mjuzikla, a s njima je u konkurenciji i "Sunset Boulevard" u režiji Renate Carole Gatice i produkciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.
 
Prohić i Lončar natječu se i za nagrade za najbolju režiju, uz Ninu Kleflin za režiju mjuzikla "Sugar" HNK u Osijeku.
 
Komedijin "Jesus Christ Superstar" osvojio je nominacije i za najbolju žensku ulogu (Renata Sabljak) te dvije za mušku ulogu (Ervin Baučić i Đani Stipaničev).
 
Za najbolju žensku ulogu natječu se i Ksenija Prohaska ("Bambina" HNK Split) i Leonora Surian Popov ("Sunset Boulevard"), a s Baučićem i Stipaničevim za titulu najbolje muške uloge natječe se Damir Kedžo ("Sunset Boulevard"), dok u kategoriji mladih umjetnika nominirani Dora Bogdanović, Filip Hozjak i Fabijan Pavao Medvešek.
 
U plesnoj umjetnosti, u kategoriji najbolje predstavu natječu se "Gore" Zagrebačkog plesnog ansambla po koreografskoj ideji Ferenca Fahera u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa ZKM-om, "Kill B." Brune Isakovića i Mije Zalukar u produkciji Malo sutra iz Zagreba u koprodukciji s Dominom iz Zagreba i suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom te "Podivljalo" Ane Kretimeyer i Sonje Pregrad u produkciji Četveroruka iz Zagreba.
 
Za titulu najboljeg koreografa u protekloj godini natječu se Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad ("Podivljalo"), Mateja Bilosnić ("Gozd-danse macabre", Zadarski plesni ansambl) te Ida Jolić i Marin Lemić ("Transformeri" Umjetničke organizacije ON/A iz Zagreba).
 
Marin Lemić za ostvarenje u toj predstavi nominiran je i za najbolje muško umjetničko ostvarenje u plesu, a s njim se za titulu natječe i Šimun Stankov ("Kolo", DeFacto iz Zagreba). Za najbolje žensko ostvarenje natječu se Ana Mrak ("Podivljalo), Ana Vnučec ("Conversation pieces") i Mia Zalukar ("Kill B.").
 
Za najbolju scenografiju nominirani su Marko Gutić Mižimakov ("Podivljalo"), Ivo Knezović ("Jesus Christ Superstar") i NUMEN (Sven Jonke), za scenografiju u drami "Alkestida", dok su za najbolju kostimografiju nominirani Zdravka Ivandija Kirigin ("Kill B."), Doris Kristić ("Idiot") i Mirjana Zagorec ("Jesus Christ Superstar").
 
Donijete su odluke i o dodjeli dva posebna priznanja. Žiri za dramu Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio je glumačkom ansamblu predstave "Dijete našeg vremena" u režiji Helene Petković i produkciji Kazališta Playdrama Split, a posebno priznanje HDDU dodjeljuje i Mariji Filipović, tajnici te udruge.
 
Svečana dodjela Nagrada hrvatskog glumišta trebala bi se održati 24. studenog, uz izravan prijenos na prvom programu HRT-a. (Hina)