Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Teške ljubavi' u GKM Split

Predstava nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, koja je prvi put izvedena na ovogodišnjem Splitskom ljetu, svoju će premijeru u kazališnoj zgradi GKM-a imati 12. studenog, a izvedba će biti posvećena uspomeni na Mani Gotovac.
vrijeme: 12.11.2020.
mjesto: Split
url: https://gkm.hr/

12. studenog rođendan je i naše poznate dramaturginje, teatrologinje i književnice Mani Gotovac koja nas je nažalost napustila prije godinu dana. Ova izvedba posvećena je upravo toj velikoj umjetnici. Mani Gotovac vezana je uz Gradsko kazalište mladih kao dugogodišnja članica preteče GKM-a, “Titovih mornara”.
 
O predstavi:
 
Kazališni je to omnibus nastao dramatizacijom nekoliko pripovijetki iz istoimene zbirke talijanskog literarnog genija Itala Calvina, koju potpisuje Ivan Penović.
 
Predstavu režira Aleksandar Švabić, a u njoj igraju glumci iz ova dva splitska kazališta. U predstavi sudjeluju glumci: Vanda Boban Jurišić, Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Nada Kovačević, Luka Čerjan, Pere Eranović i Mijo Jurišić te inspicijentica Tina Munivrana Novković koja je za trajanja predstave stalno prisutna na sceni.
 
U adaptaciji mladog dramaturško-redateljskog dvojca snažnog autorskog pristupa Ivana Penovića i Aleksandra Švabića Teške ljubavi su provokativna scenska činjenica koja istražuje ljudske odnose, ali i propituje konvencije kazališne estetike.  „Svaki od tri dijela predstave nastao je kombinacijom različitih Calvinovih pripovijetki u kojima se miješa realnost i iluzija u razotkrivanju ljubavnih obrazaca i tajni svijet naizgled obične svakodnevice. Teške ljubavi predstava je o poteškoćama u komunikaciji, a potom i u ljubavi, kao specifičnom komunikacijskom odnosu. Ljubavi prema vlastitom miru koliko i vlastitom nemiru, ljubavi prema svakodnevnim avanturama koje u očima drugih izgledaju kao loše navike ili žute minute nemirnih putnika“ zapisao je dramaturg Penović.