Preskočite na glavni sadržaj

Matica hrvatska objavila knjige francuskih teoretičara o književnosti

Hrvatski prijevod knjige francuskih teoretičara Félixa Guattarija i Gillesa Deleuzea 'Kafka - U prilog minornoj književnosti' objavila je Matica hrvatska (MH).
vrijeme: 11.11.2020.
url: https://www.matica.hr/

Matica ističe kako filozofski dvojac u knjizi o Kafki uvodeći u pojam minorne književnosti polazi suprotnim smjerom od uobičajenih interpretacija Kafkina književnog opusa i suprotstavlja se načelnim pokušajima da se njegova djela rastumače pomoću otprije poznatih žanrovskih ili stilskih kategorija.
 
Književnost češkoga Židova koji je pisao na njemačkom jeziku, autorima knjige, tvrdi nakladnik, ponajprije služi kao primjer one minorne književnosti koja djeluje unutar nekog velikog jezika, ali ga upotrebljava tako što u njemu traži "svoje vlastito narječje, svoj vlastiti treći svijet, svoju vlastitu pustinju".
 
Nakladnik naglašava kako Kafka, Joyce ili Beckett te pisci koji danas žive i stvaraju u jeziku koji ne osjećaju kao svoj, a kojim su prisiljeni služiti se, za autore knjige nude model književnosti koji otvara nove mogućnosti pisanja i čitanja.
 
Knjiga "Kafka - U prilog minornoj književnosti" (165 str.) podijeljena je na devet poglavlja - Sadržaj i izraz, Prekrupni Edip, Minorna književnost, Sastavnice izraza, Imanencija i želja, Umnožavanje serija, Poveznice, Blokovi, serije, intenziteti i Što je to djelatni sklop.
 
Knjigu je s francuskoga na hrvatski jezik preveo Ugo Vlaisavljević, a pogovor knjizi napisao je Tomislav Brlek.
 
Félix Guattari bio je francuski psihoterapeut, filozof, semiolog i politički aktivist (1930.-1992.). Autor je zapaženih postmodernističkih djela nastalih u suradnji s filozofom Gillesom Deleuzeom (1925.-1995.), koji zajedno s Michelom Foucaultom i Jacquesom Derridaom pripada krugu najistaknutijih predstavnika francuske postmoderne i poststrukturalističke filozofije. (Hina)