Preskočite na glavni sadržaj

Osmodnevno otvorenje Palače šećerane u Rijeci

Otvorenje Palače šećerane, u kojoj će odsad biti stalni postav Muzeja grada Rijeke, za građane će zbog nužnog pridržavanja epidemioloških mjera trajati čak osam dana, od subote, 14. studenoga do subote, 21. studenoga, izvijestio je utorak Grad Rijeka.
vrijeme: 14.11.2020.
mjesto: Rijeka
url: https://www.muzej-rijeka.hr/

Uređenu Palaču šećerane i muzejski postav zainteresirani će moći besplatno razgledati svakog dana od 11 do 18 sati uz podignute ulaznice u prostorijama Ri Infa na Korzu. Vođeni obilasci od 60 minuta organizirat će se istodobno za dvije skupine po 25 posjetitelja. Jedna skupina razgledat će prvi kat, a druga drugi, te će se zamijeniti. Nakon svake ture, prostor će se dezinficirati kako bi bio spreman za nove dvije skupine.

Na taj način omogućit će se da što više građana razgleda Palaču šećerane, a da ih se što je više moguće zaštiti od koronavirusa i zaraze.

Palača šećerane, zaštićeno kulturno dobro od 1970. godine, počela se uređivati u proljeće 2018. Obnova te palače u novom kvartu kulture u bivšem industrijskom kompleksu Benčiću jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U izložbenom postavu predstavljene su mnoge riječke teme, poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih tvrtaka – Tvornice papira, Tvornice duhana, doznaje se od Grada Rijeke. Predmeti iz muzejske zbirke i drugi izlošci postavljeni su u više od 30 prostorija na dva kata palače.

Grad Rijeka preuzeo je vlasništvo nad Palačom šećerane krajem 90-ih godina, nakon stečaja Tvornice motora "Rikard Benčić", koja se služila palačom kao upravnom zgradom. Mnogi stručnjaci je svrstavaju među najljepše barokne palače u Hrvatskoj, a posebna su vrijednost zidni oslici, jedinstvene kaljeve peći i drugi dekorativni elementi. U palači su bile upravne zgrade nekoliko industrijskih kompleksa tijekom tri stoljeća, među kojima je bila prva Rafinerija šećera osnovana 1750. godine.

Projektnu dokumentaciju rekonstrukcije Palače šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavna projektantica je Irma Huić. Obnovu je izvela slovenska tvrtka VG5.

Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja grada Rijeke djelo je dizajnerice Nikoline Jelavić Mitrović, dobitnice nagrade Europskog muzeja godine za rad na Gradskom muzeju u Vukovaru te autorice nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke.

Autori stalnog postava su ravnatelj Ervin Dubrović i djelatnici Muzeja grada Rijeke.

Obnova Palače šećerane i obnova broda Galeba sastavni su dio projekta EU-a pod nazivom „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, za što je Gradu Rijeci iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” odobreno sufinanciranje od 68,9 milijuna kuna nepovratnog novca. (Hina)