Preskočite na glavni sadržaj

Egle Oddo: Pet kratkih priča - izložba i javni performansi

U četvrtak, 12. studenog, otvara se samostalna izložba 'Pet kratkih priča' (Five Short Stories) umjetnice Egle Oddo, koja će predstaviti nelinearni narativ koji uključuje elemente njenog transdisciplinarnog istraživanja usredotočenog na biljno sjeme kao element koji prožima vrste i preispituje vitalnost ravnoteže koja regulira biosferu.
vrijeme: 12.11.2020.
mjesto: Zagreb
url: http://g-mk.hr/

Promatrajući živote znanstvenika i aktivista uključenih u očuvanje sjemena, Oddo je osmislila pet fiktivnih likova koji imaju zajedničku sudbinu: uspostaviti komunikaciju između ljudske percepcije i biljaka. Kroz niz javnih performansa Oddo oživljava zamišljene događaje izvučene iz života tih likova. Predmeti izloženi u galeriji fragmenti su njihova postojanja i obilježeni su taktilnim iskustvom likova. Oddo koristi naslov Pet kratkih priča isključivo na samostalnim izložbama te time sažima istraživanje koje je započelo prije dvadeset i tri godine, godine 1997. Oddo rijetko izlaže samostalno – svjesna da se većina ideja i koncepata intenzivno kreće hibridnim prostorima digitalne komunikacije, umjetnica obično djeluje u grupnim projektima (kao u slučaju galerije Myymälä2 i festivala Pixelache Helsinki te projektu Collective Intelligence na festivalu Manifesta12).
 
Serija performansa dio je projekta Performative Habitats koji financira program Italian Council (8. izdanje, 2020.) za promicanje talijanske suvremene umjetnosti u svijetu.
 
Izložba je otvorena do 12.12.2020.
 
Kustosica izložbe: Lea Vene
 
Projekt podržavaju: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, ZMAG, Italian Council, Arts Promotion Centre Finland, Finnish Cultural Foundation.
 
Projekt se realizira zahvaljujući suradnji s Odsjekom STEBICEF Sveučilišta u Palermu i CBBC-om – Centrom za biotehnologiju Borj Cedria.
 
Lokacije i datumi:

12.11.2020. otvorenje izložbe Pet kratkih priča u GMK
13.11.2020. serija performansa (Martićeva ulica i HDLU)
14.11.2020. online okrugli stol u ZMAG-u (Vukomerić 23/3, 10418 Dubranec)
 
Program je podložan izmjenama zbog izvanredne zdravstvene situacije.
 
Rad GMK podržava INA, Zaklada Kultura Nova, Erste Solidarity Fond i Foundation for Arts Initiatives.