Preskočite na glavni sadržaj

Salon mladih: Izložba diplomanata zagrebačke ALU u Galeriji Šira

U sklopu ovogodišnjeg, 35. salona mladih, u utorak se otvara izložba "Venientes – oni koji dolaze" u zagrebačkoj Galeriji Šira, na kojoj se predstavljaju diplomanti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
vrijeme: 10.11.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Šira

Riječ je o izložbi koju je osmislio nekadašnji profesor i dekan Slavomir Drinković, a u desetgodišnjem razdoblju, s ukupno tristotinjak autora, gostovala je u više izlagačkih prostora, od Koncertne dvorana Vatroslava Lisinskog do HDLU-a.

Kako je najavljeno, ovogodišnji diplomanti, kao i oni prije njih, pojedinci su koji su odlučili svoj stvaralački put započeti na instituciji kojoj je za cilj pružiti znanja, vještine i iskustva bitna za oblikovanje cjelovite autorske samosvjesti.

"Njihova raznorodna djela možemo podvesti pod nazivnik rodne heterogenosti, a riječ je o jasnoj i nedvosmislenoj opredijeljenosti za vlastitu izbornu odluku, odluku koja ne upućuje na odabir unutar polariteta ‘manjina’ i ‘većine’, već na pluralitet jednakopravnih, osobnih izbornih pristanaka", dodaje se.

Izložba ostaje otvorena do 20. studenog.

Na dvije zagrebačke lokacije - u Galeriji Forum i Galeriji Canvas, u četvrtak se otvara izložba "Situacija", kustoska koncepcija koja se kroz povijest pojavljivala u brojnim izdanjima Salona mladih kao njegova proširena platforma.

Ove godine predstavlja tridesetak pozvanih autora u kustoskoj koncepciji Anite Ruso koja ne stavlja naglasak na određenu temu, već pristupom koji ne inzistira na temi omogućuje umjetnicima da izlože svoje radove bez obaveze podudaranja s izložbenim konceptom Salona mladih.

Riječ je o perspektivnim mladim umjetnicima čiji rad zaslužuje pozornost, iako njihovi radovi ne korespondiraju sa zadanim temama salona, no vrijedni su za prikaz sveobuhvatnije slike o stanju umjetničke produkcije u Hrvatskoj

Izložba se može pogledati do 6. prosinca. (Hina)