Preskočite na glavni sadržaj

Daniel Rafaelić među autorima djela o povijesti egiptologije

Hrvatski povjesničar filma i egiptolog Daniel Rafaelić jedan je od autora knjige 'A History of World Egyptology' objavljene u izdanju uglednog Cambridge University Pressa, koja nudi analizu povijesti egiptologije s posebnim naglaskom na popularnu kulturu.
vrijeme: 09.11.2020.
url: https://www.cambridge.org/

Urednici knjige su ugledni znanstvenici Andrew Bednarski, Aidan Dodson i Salima Ikram, a Rafaelić je autor poglavlja dugog šezdesetak stanica, priopćeno je.
 
"Rafaelića sam upoznala u Kairu i shvatila da bi on bio izvrstan autor koji nam može pružiti pregled egiptomanije i filmova o drevnom Egiptu iz cijelog svijeta. Njegovo je znanje o popularnoj recepciji drevnog Egipta zapanjujuće", rekla je Ikram, koja je Rafaelića i pozvala da bude jedan od autora knjige.
 
Objasnila je da je riječ o prvoj knjizi koja pruža analizu povijesti egiptologije po zemljama s posebnim naglaskom na popularnu kulturu. "Zato se nadam da će ova knjiga postaviti nove akademske standarde i postati osnova svakog budućeg bavljenja ovom temom", dodala je.
 
Kako se ističe u priopćenju, poglavlje Daniela Rafaelića uz očekivane filmove poput "Deset zapovijedi" s Yulom Brynnerom, "Kleopatre" s Elizabeth Taylor ili "Mumije" s Rachel Weisz, detaljno se bavi i manje poznatim njemačkim i austrijskim nijemim filmovima koji se tada redovito prikazuju u domaćim kinima. Posebno je važan dio njegova poglavlja prikaz snimanja danas gotovo zaboravljena filma "Maciste u Dolini kraljeva", koji se u Zagrebu snimao 1960. godine.
 
"Osjećam se iznimno privilegirano biti u društvu najvećih suvremenih egiptologa, ljudi čiji je vrhunski znanstveni rad moja osnovna literatura posljednjih trideset godina, a posebno tijekom mog studija egiptologije na The University of Manchester", izjavio je Rafaelić u povodu objavljivanja knjige.
 
"Prilika da u takav klub unesem naše, hrvatske, mirise i boje ispunjava me neopisivom srećom. Prilika da svijetu otkrijem dio njihove, ali i naše filmske povijesti, jedinstvena je u životu", dodao je. (Hina)