Preskočite na glavni sadržaj

Memento - Orjenka Mirjan (1963. – 2019.)

U Galeriji ULUPUH u Zagrebu, od 13. do 25. studenog, održava se izložba djela hrvatske keramičarke Orjenke Mirjan - 'Memento'.
vrijeme: 13.11.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija ULUPUH
url: http://www.ulupuh.hr

Autorica koncepcije, kustosica i selektorica: Višnja Slavica Gabout
Koordinatorica i suradnica: Jadranka Kuk

„Orjenka Mirjan, hrvatska keramičarka suvremenog izričaja, svojim osebujnim opusom trajno se upisala u povijest suvremene hrvatske keramike, davši njezinu razvoju svoj specifičan doprinos i svoj pečat. Na hrvatskoj likovnoj sceni djelovala je više od tri i pol desetljeća te bila članica svoje matične strukovne udruge – ULUPUH-a pune 34 godine. Životnu scenu nenadano je, naprasno – i puno prerano napustila, ostavši nedorečene još mnoge ideje i nedovršena djela. Imala je još mnogo za reći – ali je i rekla mnogo. I ovo je prilika da se prisjetimo cjeline opusa ove vrsne i talentirane umjetnice, školovane keramičarke.

Za Orjenku Mirjan bavljenje keramikom, za što se školovala, nije bilo samo bavljenje svojim pozivom. Keramika je za nju bila inspiracija i duhovna potreba; poetski svijet i svijet duhovnosti; mjesto iskazivanja misli i emocija, sjećanja i spoznaja. Njezino druženje s glinom – podatnom, prisnom, ali i iskonskom, nosilo je u sebi mogućnost poniranja u sebe, ali i spoznavanja svoga odnosa s prirodom i njezinim elementima; sa svijetom oko sebe i s cijelim univerzumom.“ (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora)

Orjenka Mirjan rođena je u Zagrebu 12. kolovoza 1963. Godine 1982. završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, Odjel keramike, u klasi profesora Romana Šimage i Slavka Barlovića, kod kojih je dobila ponajbolje temelje za bavljenje umjetničkom keramikom. Dalje se usavršavala kod akad. kipara Josipa Cmroka, s kojim je surađivala od 1983. do 1992. godine, tako prodirući u sve tajne metjea, ali i profinjeno bruseći likovnost. Istovremeno je, od 1984. do 1992. bila zaposlena u umjetničko-zanatskom poduzeću “Dekor” u Zagrebu, na odjelu umjetničke keramike, gdje je u radu s grupom eminentnih hrvatskih keramičara stekla dragocjena iskustva. Godine 1985. postala je članicom ULUPUH-a, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Sekcije za keramiku, porculan i staklo, a godine 1992. članicom Zajednice samostalnih umjetnika te je otad do kraja života djelovala kao samostalna likovna umjetnica. Izlagati je počela odmah po završetku školovanja - skupno od 1982. godine, a samostalno od 1999. Realizirala je 11 samostalnih izložbi, a sudjelovala na pedesetak žiriranih skupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi u domovini i inozemstvu, na keramičkim bijenalima i trijenalima, kao i na renomiranim simpozijima i festivalima. Struka je već zarana prepoznala kvalitetu njezina rada, pohvalivši ga i nagradivši nekoliko puta, ali i nominiravši njezin cjelokupni opus za značajne nagrade. Osim u ULUPUH-u i Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika, bila je članica Kerameikona – Hrvatskog keramičarskog udruženja od samog njegovog osnutka (2002.godine), kao i Likuma. Preminula je 11. svibnja 2019. u Zagrebu.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu od 13.11. do 25.11. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.