Preskočite na glavni sadržaj

Arijana Lekić-Fridrih i Andrea Kaštelan: 'Nevidljiva linija'

U petak, 18. rujna, u 21 sat, u koprivničkoj AK galeriji otvara se izložba 'Nevidljiva linija' u sklopu projekta 'Od5Do95', koji je započet 2016. godine i do sada je dokumentirao ispovijesti preko 250 žena. Autorice projekta su Arijana Lekić Fridrih i Andrea Kaštelan.
vrijeme: 18.09.2020.
mjesto: Koprivnica
url: https://www.od5do95.com/

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava djevojčica, djevojaka i žena, pokušava zabilježiti i “definirati” što znači biti žena danas u Hrvatskoj, kako se naše iskustvo 21. stoljeća razlikuje od onog naših mama, baka i prabaka te koji su to nametnuti stereotipi patrijarhalnog društva u kojem živimo. Projekt je započet 2016. godine i do sada je dokumentirao ispovijesti preko 250 žena. Autorice projekta su Arijana Lekić Fridrih i Andrea Kaštelan koje dokumentiraju priče žena s minimalnim interveniranjem u snimljeni materijal, a video intervjui dostupni su na stranici www.od5do95.com i youtube kanalu. Radi se o svojevrsnom otvorenom arhivu koji se nadopunjuje sa specifičnim lokalnim pričama te, na neki način, reagira na aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Po prvi su puta projekt predstavile kao izložbu u galerijskom prostoru 2019. godine u Salonu Galić što se pokazalo zanimljivim načinom prezentacije za postojeći materijal jer otvara nove poglede na projekt kroz upotrebu predmeta, instalacija, fotografija, naglašava pojedine motive priča, otvara nove teme te dodatno daje glas ženama koje sudjeluju. Ova koprivnička izložba donosi jednu novu in situ koncepciju, koja, osim video snimaka ispovijesti i video instalacije bez zvuka koje tematiziraju trudnoću i simboliku ženskih ruku, sadrži  fotografije i predmete koji su bliski intervjuiranim ženama ili nekoj njima bliskoj osobi. Koprivnička izložba bit će popraćena snimanjem video intervjua sa ženama s ovog područja koje se odvija u subotu u AK galeriji, od 10 do 14 sati, a prijaviti se možete na mail od5do95@gmail.com.
 
“Na prvi pogled, Arijana Lekić-Fridrih i Andrea Kaštelan svojim „Od5Do95“ ne mijenjaju ništa; one tek bilježe. Uzimaju kameru i postavljaju pitanja. Njihove sugovornice - djevojčice, djevojke, žene - progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao javnog prostora. Bilježeći ova ženska iskustva, autorice mapiraju; njihova mapa je obojena divnom bojom majčinske ljubavi (moja mama je lijepa, inteligentna i pravedna), ali i mutnozelenom prinošenja žrtve patrijarhatu (da bi opstala, ni moja mama nije opstala u cijelosti; čini mi se ponekad da rastu u meni, žrtvovani komadići maminog sebstva).  (…) Tako nam Arijana Lekić-Fridrih i Andrea Kaštelan u izložbeni prostor donose trbuh trudnice. Fetišiziran, apstrahiran od ostatka tijela, podložan idolatriji, trbuh već stoljećima funkcionira kao središnja točka biopolitičke spekulacije i/ili prakse: trbuh je mjesto razmjene ideoloških mišljenja, znanstvenih prijepora, aksioma i eksperimenata. Kao takvog, provlači ga se kroz okrutne nuspojave suživota načelno javnoupravljačke demokratske države i sveopćoj privatizaciji naklonjenog neoliberalizma, napose kroz suživot demografije i tržišta rada. Trbuh trudnice neformalno je tuđe vlasništvo zato što „proizvodi“ život nad kojim i država i neoliberalni sustav žele ostvariti monopol, a zasebno to ne uspijevaju. Stoga se udružuju kroz pravne okvire javno-privatnih partnerstava, oslabljujući pritom onu najvažniju, demokratsku komponentu države.” (iz teksta Milje Špoljar)
 
Kustosi: Tanja Špoljar, Bojan Koštić
Tekst: Milja Špoljar
Oblikovanje kataloga: Petra Travinić
 
Grad Koprivnica
Ministarstvo kulture RH
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova.