Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Brodolom Mijoka - probuđena tajna murterskog mora'

U petak, 18. rujna, s početkom u 12 sati, u Arheološkom muzeju Istre, u Galeriji C8, gostovat će izložba 'Brodolom Mijoka - probuđena tajna murterskog mora'. Izložba se može pogledati do 24. siječnja 2021., a ulaz je slobodan!
vrijeme: 18.09.2020.
mjesto: Pula
url: http://www.ami-pula.hr/

Izložba prezentira, na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način, rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera.
 
Na 64 m² istraženog područja sakupljena je velika kolekcija vrijednih pokretnih nalaza, mahom skupe i luksuzne robe te velika količina zlatnog i srebrnog novca. Budući da je potopljeni brod relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, otvara se pitanje:  da li je riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu ili se radi o havariji trgovačkog broda?
 
Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH, zaštitna arheološka istraživanja su na lokalitetu provođena od 2006. do 2012. godine, a izložba je organizirana u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom.
 
Autorice izložbe su podvodna arheologinja Vesna Zmaić Kralj (HRZ) i kustosica Marina Lambaša, a autor likovnog postava i grafičke opreme Ante Filipović Grčić iz 2FG studija.