Preskočite na glavni sadržaj

55. Vinkovačke jeseni

Sve je spremno za 55. Vinkovačke jeseni koje zbog epidemije koronavirusa traju samo tri dana, tijekom kojih će se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održati svečanost otvorenja i svečani mimohod sudionika manifestacije, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 17.09.2020.
mjesto: Vinkovci
url: https://www.facebook.com/VinkovackeJeseni

"Sve smo pripremili kako bi se ovogodišnja manifestacija u uvjetima kakvi jesu, ipak održala. Cijeli prostor trga smo dezinficirali i to ćemo učiniti još u četiri navrata tijekom trajanja Vinkovačkih jeseni dok će svi posjetitelji na ulazu u prostor trga morati proći pored neke od sedam kamera koje će mjeriti tjelesnu u temperaturu", kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić

Po njegovim riječima, Grad je pripremio i maske za sve posjetitelje, a osigurao ih je, kako je kazao, ako zatreba i za 10 tisuća osoba.

"Molim sve one koji imaju povišenu temperaturu, određene zdravstvene tegobe ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom da ostanu kod kuće i gledaju Vinkovačke jeseni preko televizije", apelirao je Bosančić.
Svečanost otvorenja 55. Vinkovačkih jeseni održat će se u petak, 18. rujna u 20 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića gdje će se na pozornici održati glazbeno-scenska priredba pod nazivom "Curo draga iz sokaka moga". Stihovi su to iz pjesme vinkovačkog književnika Ivana Kozarca "Milovo sam garave i plave" koju je taj prerano preminuli književnik posvetio svojoj velikoj ljubavi i sestrični Mariji Kozarac. Iz scenarija priredbe izbačena su sva kola i plesovi kako bi se i u tom pogledu ispoštovale epidemiološke mjere.

Svečani mimohod sudionika 55. vinkovačkih jeseni, koji je uvijek najspektakularnija priredba vinkovačke jesenske manifestacije u kojoj sudjeluje nekoliko tisuća folkloraša iz cijele Hrvatske i dijaspore, na programu je u nedjelju, 20. rujna, od 10 sati. Ulicama Vinkovaca u svečanoj povorci ove će godine proći KUD-ovi samo iz Vukovarsko-srijemske županije dok će KUD-ovi i folklorne skupine koje su ove godine trebale doći na Vinkovačke jeseni iz drugih županija, svoje folklorno umijeće prikazati u snimkama koje je ekipa Vinkovačkih jeseni snimila u proteklih desetak dana od Dubrovnika do Đakova, a koje će se emitirati tijekom svečanog mimohoda.

Zbog pandemije koronavirusa iz programa, koji je s uobičajenih deset skraćen na tri dana, ove je godine izostala Državna smotra hrvatskog izvornog folklora, Dječje Vinkovačke jeseni, Međužupanijska smotra folkora dječjih skupina, Etno revija te koncerti zabavne i tamburaške glazbe dok je Smotra folklora Vukovarsko-srijemske županije održana tako da su mjesni KUD-ovi unaprijed snimljeni te je snimka njihova nastupa emitirana u programu Plave Vinkovačke televizije u emisiji "Jeseni su milo janje moje". (Hina)