izložba

Izložba Lucije Sesartić u Splitu


vrijeme: 11.08.2018.
mjesto: Split, Galerija Kluba Kocka

Otvorenje jednodnevne samostalne izložbe Lucije Sesartić pod nazivom 'Ona koja dolazi' održat će se u galeriji kluba Kocka 11. kolovoz 2018. u 20 sati. 

Mlada autorica i studentica Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu koristi fotografiju i video kako bi zabilježila odnos čovjeka i prirode te njihovo međusobno oblikovanje, a istražuje pitanje plodnosti i iscrpljivanja potencijala za ostvarivanje čovjekove koristi.

Izložbu će popratiti hrvatsko-talijanski glazbeni duo So Beast, a od ponoći će se u klubu odvijati noćni program Ciklus, koji predstavlja splitske izvođačice.

Lucija Sesartić / Ona koja dolazi

Promatrajući prirodu oko nas, rijetko primjećujemo sve promjene koje se odvijaju unutar nje same. Plejada pokreta, umiranja i rađanja – ciklus vječne promjene i bez kraja. Lucija Sesartić, inspirirana Boschevim Vrtom naslade, bogatim figurativnošću ali i simbolikom, koristi objektiv kako bi uočila i zabilježila ono što je sveprisutno oko i unutar nas. Obilazeći splitsku okolicu, arhivira prisutnost ljudskog, odnosno ženskog tijela na lokacijama netaknute prirode, ali i mjestima na kojima je ljudski utjecaj prisutan u tragovima ili je u potpunosti redefinirao pejzaž.
Serija fotografija i video rad nastali su na trima lokacijama, prateći tri civilizacijska bogatstva: na vrelu Žrnovnice koje simbolizira novi početak i vječni preporod umjetnica bilježi puni sjaj prirode i života netaknutih ljudskom rukom; podno Mosora se primjećuje prisutnost čovjeka kao povremenog prolaznika kroz usku cestu; u kamenolomu koji svjedoči o pokoravanju Prirode i svojevrsnoj (prividnoj) nadmoći čovjeka nad njom očituje se pustoš koju čovjek za sobom ostavlja nakon što od Zemlje isrcpi sve ono što ju je ispunjavalo.

Konceptualni video rad prati tri lokaliteta kao triptih, a dokumentira tri različita puta, tri hoda/hodočašća prema nečemu. Prema „nečemu“... Prema potrebi, prema napretku, prema preporodu i prema stagnaciji.
Žensko tijelo zavijeno u bijelu tkaninu naoko je dijelom ambijenta - povezana je s prirodom u njenoj čistoći i snazi, a model (slučajno imenom Eva) u kontekstu serije radova neizbježno sugerira ideju o iskonskoj, prvoj ženi, Majci Prirodi ili Bogorodici.
Povezujući prirodu i čovjeka, kao dvije oprečne sile koje su nekoć bile dio jedne cjeline, autorica dovodi u pitanje opstanak čovjeka u prirodi i prirode uz čovjeka, kao i ulogu žene kao predstavnice Zemlje, njihove plodnosti i nježnosti. Koliko vremena još preostaje za sačuvati ono što je čovjeku poklonjeno te koji put odabrati kako bi se čovjekova sudbina ispunila prema njegovoj iskonskoj biti, pitanja su koja ostaju otvorena i koja će generacije nakon ove pokušavati odgonetnuti, birajući sam PUT kao glavni cilj.

(Katarina Duplančić, mag.hist.art.)

Postav: Lucija Sesartić, Katarina Duplančić

https://www.facebook.com/klub.kocka/

(D.H.F., 07.08.2018)