Preskočite na glavni sadržaj

MDC proveo istraživanje o posjećenosti hrvatskih muzeja

Premda još nema egzaktnih pokazatelja kako su svjetski muzeji prošli prvo korona ljeto, dijelom jer su se najveći i najposjećeniji europski muzeji u srpnju i kolovozu tek počeli otvarati, Muzejski dokumentacijski centar napravio je istraživanje na uzorku od najposjećenijih hrvatskih muzeja među kojima se ističu upravo oni kojima ljeti strani turisti tradicionalno donose najveći broj posjetitelja.
vrijeme: 16.09.2020.
mjesto: Pazin, Kaštel
url: https://mdc.hr/

Prema godišnjoj statistici koju sabire i analizira MDC posljednjih godina među prvih pet najposjećenijih hrvatskih muzeja najčešće se izmjenjuju Arheološki muzej Istre u Puli i Muzej grada Splita, pod kojima su naši najatraktivniji antički spomenici Arena i Dioklecijanovi podrumi, Dubrovački muzeji, a u Zagrebu Klovićevi dvori i Muzej prekinutih veza. Veliku posjećenost također bilježe i Tehnički muzej Nikola Tesla kao i Muzeji Hrvatskog zagorja, no njima strani turisti ne čine glavninu publike.

Iako ćemo tek početkom 2021., kad saberemo statističke podatke za cijelu 2020. od svih muzeja u Republici Hrvatskoj, moći točno odrediti dimenzije pomora broja posjetitelja podaci o posjećenosti ovih pet muzejskih kuća koje godišnje privuku trećinu svih posjetitelja govore da je u ljetnim, turistički najjačim mjesecima srpnju i kolovozu zabilježen pad od 79,18 posto.

Opširnije…