Preskočite na glavni sadržaj

Andrej Mirčev: multimedijalna izložba 'Ranu ne diraj!'

Udruga za suvremenu umjetnost najavljuje otvorenje multimedijalne izložbe Andreja Mirčeva 'Ranu ne diraj!' u petak, 18. rujna, u 19,30 sati, u Galeriji RUB u Slavonskom Brodu.
vrijeme: 18.09.2020.
mjesto: Slavonski Brod
url: https://www.facebook.com/galerija.rub/

Ranu ne diraj!
 
Ovladati sjećanjem onako kako zabljesne u trenutku opasnosti, znači otkriti slobodu. Tome nas uči Benjaminov anđeo povijesti zagledan u prošlost koja gomila ruševine progresa. U državi bez društva, Drugi je uvijek virus. Ona elementarna nepogoda zbog koje se zazire od dodira i lice štiti maskom iz kompleta za ličnu zaštitu građanina. Nekad kao i danas. Zaborav je ožiljak  teritorija kojeg ne prepoznaješ. Kao što se više ne sjećaš ni imena zemlje u kojoj si se rodio. Niti kako si dospio u traumu koja se predugo ponavlja. I koja te ostavlja poraženog u besanoj noći na rubu raspada. Izložba suočava s utvarama opovrgnute zajednice i forenzikom rane. Proturječnim ritmom društvene samozaštite kao koreografijom kriznih situacija. Uvježbanom katastrofom tijela odnosno progonstvom u prekarnu želju. Zavoj prvi individualni upotrijebi samo u slučaju ranjavanja. Otvori platnenu kesicu i razderi je na zarezu. Skini pažljivo hartiju i gumeni omotač. Uhvati objema rukama krajeve poveska, razvuci ih da se jastučići otvore. Pazi da se jastučići ničega ne dotaknu jer od toga zavisi zarašćivanje rane. Jastučiće stavi na ranu. Zavij povesku i pričvrsti je zihericom.    
 
U svom umjetničkom radu Andrej Mirčev eksperimentira s odnosima između različitih medija (fotografija, video, performans, instalacija) i do sada je ostvario veći broj samostalnih i skupnih izložbi. Istodobno Mirčev djeluje i kao dramaturg u polju suvremenog plesa, gdje je surađivao s brojnim umjetnicima-cama. Paralaleno s umjetničkom praksom, njegova se istraživanja kreću u smjeru propitivanja diskurzivnih interferencija između izvedbenih umjetnosti, likovnosti i kritičkih teorija društva. Nakon završenih studija filozofije, povijesti i teatrologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 2011. doktorirao je na na Freie Universitätu u Berlinu. Kao gostujući profesor i znanstveni suradnik predaje na Fakultetu za dizajn i umjetnosti (HFG) u Karlsruheu i na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu. Živi i radi u Berlinu.