Preskočite na glavni sadržaj

Tragom Jankovića – stručni skup u Pakracu

U Pakracu će se 18. rujna održati stručni skup pod nazivom 'Tragom Jankovića' posvećen Jankovićima daruvarskim – plemićkoj obitelji čiji su članovi od sredine 18. do sredine 19. stoljeća bili vlasnici pakračkog vlastelinstva i neizmjerno su važni za razvoj ovog prostora.
vrijeme: 18.09.2020.
mjesto: Pakrac
url: http://www.muzej-pakrac.hr/

Unatoč njihovom izuzetnom povijesnom značaju, još uvijek je povijest ove obitelji u Hrvatskoj nedovoljno istražena i vrlo slabo valorizirana i prezentirana. Stoga nam je želja rasvijetliti određene činjenice, saznati neke nove te ih prezentirati javnosti i na taj način ukazati na veliki značaj i ulogu koju je ova obitelj nekada imala.
 
Stručni skup će okupiti više stručnjaka koji će po prvi put izlagati o temama usko vezanim uz povijest i vrijeme obitavanja obitelji Janković na našem prostoru. Sve radove planiramo, nakon stručnog skupa, objaviti u obliku e-publikacije, a iduće godine moguće i tiskati kao Zbornik radova. Skup će se ove godine održati po prvi put, a želja nam je da postane tradicionalan i iz godine u godinu nas obogaćuje novim stručnim saznanjima.
 
Skup će se održati zahvaljujući podršci Grada Pakraca koji je prepoznao vrijednost i značaj ovog događanja.