Preskočite na glavni sadržaj

Kino Katarina u Vodnjanu: Žene u i izvan tradicije

U srijedu, 16. rujna, Kino Katarina u Vodnjan donosi posebno izdanje programa u suradnji s Apotekom – prostorom za suvremenu umjetnost i Festivalom kratkog filma u Ljubljani (FEKK). Selektirani dokumentarni, igrani i eksperimentalni filmovi koji će se prikazati odaju počast ženskom radu u prošlosti i sadašnjosti.
vrijeme: 16.09.2020.
mjesto: Vodnjan
url: https://www.kinokatarina.com/deseta

'Žene u i izvan tradicije' program je koji su selektorice Nadja Šičarov i Antonija Todić 2019. godine pripremile za slavljeničko, peto izdanje Festivala kratkog filma u Ljubljani (FEKK). Selektorice naglasak stavljaju na avangardne politike rodne ravnopravnosti SFRJ-a, a posvetile su ga ženama u socijalizmu i manje poznatim slovenskim filmašicama.
 
“Svojim progresivnim mjerama, socijalistička Jugoslavija težila je osloboditi ženu tradicionalnih uloga, počevši od prava glasa, potičući obrazovanje, ali ponajviše paketom progresivnih zakona o pobačaju, rastavi, porodiljnom dopustu i širokom mrežom javnih institucija. Unatoč planiranoj emancipaciji unutar privatne sfere, stereotipi nisu nestali. Iako je žena u socijalizmu prvenstveno bila radnica, a potom majka, radnicama dostupni poslovni i dalje su se većinom svodili na primarno “ženska” zanimanja, a nije iščezla ni rodna podjela rada u privatnoj sferi odnosno teret kućanskog, reproduktivnog rada", stoji u opisu programa u katalogu FEKK-a.
 
Odabrani filmovi, ističu selektorice, odražavaju spomenutu ambivalenciju te ere – slave jednakost i ravnopravnost socijalističke žene ali istovremeno reproduciraju i danas prepoznatljive načine reprezentacije.
 
Selektirani dokumentarni, igrani i eksperimentalni filmovi odaju počast ženskom radu u prošlosti i sadašnjosti: radu poput seksualnog rada, koji se nije uklapao u dominantne predodžbe mogućih zanimanja. Istovremeno, otvaraju i raspravu o tome što definira žene i muškarce i kakve međusobne odnose mogu stvarati.
 
"Konačno, popis autora selektiranih filmova dokazuje da potpuna emancipacija na svim poljima nije (bila) uistinu ostvarena. Svi autori su muškarci. I zato je ovaj program posveta svim filmašicama i suradnicama koje su doprinijele njegovom stvaranju: montažerki Darinki Perišin, seksualnoj radnici i glumici Slavici Smolek, snimateljici Veki Kokalj, glumici Zdenki Bevc i svima onima izostavljenima sa filmskih špica i u filmskim podatkovnim bazama. Slava im!”, zaključuju selektorice programa.
 
Program filmskih projekcija na otvorenom (50'): 
 
Bizoviške perice (SFRJ) 9', 1959, dokumentarni; scenarist i redatelj Jože Bevc – reportaža o selu Bizovik nedaleko Ljubljane, gdje žene peru rublje za gradsko stanovništvo
Sprehod (SFRJ) 11', 1961, dokumentarni, redatelj Ernest Adamič – ironični prikaz dana u životu jugoslavenske radnice – njenog preopterećenog rasporeda i svakodnevnih problema.
 
Slavica exception (SFRJ) 12', 1971, redatelj Mako Sajko – portret profesionalne striptizete, koja motivaciju pronalazi u brzoj zaradi.
 
Moški (SFRJ) 9', 1964, igrani film, scenarist i redatelj Dušan Povh – slika tipičnog suvremenog muškarca dočarana putem ženskog trača. Žene znaju kakav je on, znaju sve njegove mane, a ipak ne mogu bez njega.
 
Promiskuiteta (SFRJ) 7', 1973, dokumentarni, redatelj Mako Sajko – mnogo je razloga za usamljenost modernog čovjeka, a jedna je od njihovih posljedica nemogućnost iskustva intenzivnih ljubavnih osjećaja koji bi omogućili trajniju vezu s jednim partnerom. Učestala promjena partnera emocionalno osiromašuje ljude i ostavlja posljedice.
 
Projekcija će se održati na trgu pored crkve Gospe od Karmela, preko puta Apoteke  – prostora za suvremenu umjetnost.
 
Više detalja o programu pronađite na ovoj poveznici.
 
Izvor: HAVC