Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Feđe Gavrilovića 'Ivan Posavec – Zemljaci'

U utorak, 15. rujna, u 19 sati, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu bit će predstavljena knjiga 'Ivan Posavec: Zemljaci' u izdanju ULUPUH-a. Knjiga, osim tekstova Feđe Gavrilovića i Patricije Počanić, sadrži bogat vizualni materijal s više od 250 fotografija u izboru Ivana Posavca i Feđe Gavrilovića.
vrijeme: 15.09.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Ilica 13 / 1.kat
url: https://ulupuh.hr/

Izdanje je uredila Patricia Počanić, a grafičko oblikovanje i obradu fotografija potpisuje nezavisni dizajnerski studio Kuna zlatica.
 
O knjizi će govoriti autor Feđa Gavrilović, urednica Patricia Počanić, dr. art. Ivana Bakal u ime ULUPUH-a kao izdavača te Ivan Posavec.
 
Knjiga Ivan Posavec — Zemljaci, temelji se na višegodišnjem istraživanju, ali i brojnim zajedničkim projektima koje su autor knjige i ovaj istaknuti hrvatski fotograf tijekom godina zajednički ostvarili. Ovo izdanje donosi novo čitanje i analizu do sada poznatih ciklusa i djela u opusu Ivana Posavca, dok s druge strane problematizira cikluse koji do sada nisu bili predmetom istraživanja. Autor, Feđa Gavrilović u tekstu ovog izdanja podijeljenom u četiri poglavlja: Dužica, Polet, Dan državnosti i Dužica, ponovno usporedno predstavlja važne trenutke iz životopisa autora od kraja 1970-ih (kada se počinje baviti fotografijom) pa sve do danas, iz povijesti fotografije i likovne umjetnosti, analizira i interpretira cikluse, serije, pojedina djela umjetnika, kao i tehnike, procese i postupke nastanka tih djela. (Patricia Počanić, iz predgovora)
 
Ivan Posavec, rođen je 1951. u Dužici kraj Siska. Na zagrebačkoj Akademiji, za kazalište, film i televiziju diplomirao je filmsko snimanje godine 1980.  u klasi Nikole Tanhofera. Magistrirao je fotografiju 1984. kod Dragoljuba Kažića na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. S Mijom Vesovićem godine 1979. osniva grupu MO (Meko okidanje).
 
O autoru:
Feđa Gavrilović rođen je 1986. u Zagrebu, gdje je i diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost. Objavljuje likovne kritike od 2008. Popratio je brojne samostalne i grupne izložbe predgovorom, a također je osmislio i niz tematskih i problemskih izložaba. Voditelj je Galerije Forum u Zagrebu. Autor je predgovora fotografske knjige Ivana Posavca Horizonti / Dolje tvrdo, gore visoko (Meandar Media i Skener Studio, 2017.), a objavio je i monografiju Božice Dee Matasić (Kontura, 2016.), zbirku likovnih kritika i eseja Selekcija (Arteist, 2017.) te Konkvistadori s kistom (Fraktura, 2019.).
 
Knjiga je ostvarena sredstvima Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Više...