Preskočite na glavni sadržaj

15. ogulinski festival bajke

Ovogodišnji, 15. u nizu, Festival bajke u protekla je tri dana od 11. do 13. rujna veličao i slavio razloge zašto je baš Ogulin - zavičaj bajki, a zbog epidemioloških razloga nije održan u travnju na rođendan Ivane Brlić Mažuranić, godine, te je tako sada Ogulinu čestitao i rođendan.
vrijeme: 11.09.2020.
mjesto: Ogulin
url: https://www.facebook.com/OgulinskiFestivalBajke/

Naime, Grad Ogulin slavi svoj rođendan 14. rujna pa mu je tako ovogodišnji Festival bajke i rođendanska čestitka, priopćila je u nedjelju Turistička zajednica grada Ogulina, koja je i organizator ovoga festivala.
 
Ogulin - zavičaj bajki
 
Organizator je tako istaknuo kako su ove godine željeli veličati i slaviti razloge zašto je Ogulin - zavičaj bajke. Moguće odgovore ponudio je bogat umjetnički, zabavni, interaktivni i međunarodni program na pitoresknim ogulinskim lokalitetima. Zato će, siguran je organizator, svatko tko se jednom nađe u bajkovitom okružju Ogulina shvatiti kako je takvo okružje moralo iznjedriti nekoga tko će sve te dojmove, energiju, moć prirode i čovjeka objediniti srcem i maštom.
 
A to se, podsjetili su, i dogodilo 18. travnja 1874. kada je u Ogulinu rođena Ivana Brlić-Mažuranić, najslavnija hrvatska spisateljica za djecu. Njezine "Priče iz davnine" inspirirane su sjećanjima na rodni grad, kako je to i sama naglasila u Autobiografiji iz 1916. u kojoj, među ostalim, stoji "... Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre pružali su mojoj mašti toliko hrane da sam daleko u noć prevraćala u mislima najčudnovatije slike i fantastične mogućnosti: što li se sve odigrava u dubokoj noći oko Kleka... Štoviše, ove slike, koje su mi se prikazivale, nisam držala za tvorevinu mašte, već za neko otkrivanje koje mi je iz daljine odavalo istiniti nutarnji život Kleka. (…)"
 
Tijekom festivala, održana je i  likovna radionica "Etno motivi u suvremenom ruhu" na kojoj su uprizoreni tradicionalni običaji ogulinskoga kraja, koja je i povezala dvije manifestacije koje se ove godine održavaju u isto vrijeme.
 
Tako su u rujnu uz 15. Ogulinski festival bajke, u vrijeme proslave Dana grada Ogulina održavaju 24. Smotra izvornoga folklora "Igra kolo", Dani meda i pčela kao i 7. Festival ogulinskoga zelja.
 
Tijekom festivala promovirano je i sportsko ronjenje na dah "Pogled u plavu" gdje su se prisutni mogli iskušati u ovom zanimljivom sportu.
 
Ogulinski festival bajke ugostio je brojne radionice poput "Ćiri Biri Bajke", "Stakleno-drvene priče", likovne radionice "Budimo kreativni" koja je održana prvi put i izazvala veliku pozornost, te radionice čitanja i ilustriranja bajkovitih priča i izrade svjetlećih bedževa.
 
Veliki broj djece privukla je radionica izrade i puštanja zmajeva "Bajka o zmajevima", održana na jezeru Sabljaci koje je diljem Hrvatske poznato po povoljnom vjetru i za wind surfing. Održan je i bajkoviti pub kviz u organizaciji Silvija Pleštine, strastvenoga kvizaša i autora pitanja za kviz Potjera poslije kojeg je uslijedio putujući rođendanski koncert.
 
Nedjelja je pak donijela i niz sadržaja poput neizostavnoga pripovijedanja i brojnih predstava kao i izložbe malih životinjica, a Festival je, kao i svake godine do sada, zatvoren pripovijedanjem hrvatske primadone pripovijedanja Jasne Held. (Hina)