Preskočite na glavni sadržaj

Online programi predstavljanja hrvatske filmske baštine iz zbirki Hrvatske kinoteke

Hrvatski državni arhiv i njegov odjel Hrvatska kinoteka od rujna nastavljaju s online programima predstavljanja hrvatske filmske baštine iz zbirki Hrvatske kinoteke na Youtube kanalu Hrvatskog državnog arhiva.
vrijeme: 10.09.2020.
url: http://www.arhiv.hr/hr-hr/

Od 10. rujna bit će dostupan zadnji program iz ciklusa Zagreb na filmu koji donosi jedan od najstarijih sačuvanih zvučnih filmskih zapisa snimljenih na području Hrvatske Ban Josip Šilović te dokumentarni film Svečani pogreb Matka Laginje o mirogojskom sprovodu „oca Istre“ i nekadašnjeg bana Hrvatske i Slavonije. Od listopada nadalje, svakog drugog četvrtka u mjesecu na Youtube kanalu HDA-a krenut će ciklus Hrvatska filmska baština koji će javnosti predstaviti nijemu hrvatsku filmsku baštinu, od snimke Šibenska luka iz 1904. godine sve do snimaka iz 1930-ih godina.
 
Također, nastavlja se s online prezentacijom starih, ali i novih programa Filmskog četvrtka, projekta u sklopu kojega su od 2014. godine u dvorani Katalozi HDA-a prikazivani programi hrvatskih filmova iz zbirki Hrvatske kinoteke uz gostovanje stručnih predavača. U želji da se što ranije ostvare uvjeti za ponovne susrete uživo u prostoru HDA-a, 24. rujna održat će se online program Filmskog četvrtka Turistički kozerijski filmovi koji  će vam predstaviti hrvatske turističke filmove iz razdoblja Jugoslavije Sunčani Jadran, Ljepotica Jadrana i Pod ljetnim suncem, napravljene na duhovit i domišljat način.  Program Filmski četvrtak na Youtube kanalu HDA-a prikazivat će se svakog četvrtog četvrtka u mjesecu.