Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna dramska kolonija ove godine u suradnji s Poljskom

Ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija 'Od teksta do predstave', u organizaciji Hrvatskog ITI centra, održat će se od 14. do 19. rujna 2020. godine u suradnji sa zagrebačkim Teatrom &TD.
vrijeme: 14.09.2020.
mjesto: Zagrbe
url: https://hciti.hr/

Riječ je o projektu koji se kontinuirano od 1999. godine održavao početkom srpnja u istarskom gradu umjetnosti Grožnjanu no zbog ovogodišnje nepovoljne situacije izazvane koronavirusom organizator događanja odlučio se preseliti program u Zagreb. Riječ je o rezidencijalnom projektu koji u procesu rada stavlja fokus na dramskog pisca i dramski tekst, a ove godine ostvarena je suradnja s poljskom spisateljicom Malinom Przeṡlugom čiji je dramski tekst Nježnost s poljskoga na hrvatski jezik prevela Jelena Kovačić.
 
Od 14. do 19. rujna poljska spisateljica i mlada kazališna redateljica Rajna Racz radit će na scenskom čitanju navedenog dramskog teksta.
 
Voditeljica programa Međunarodna dramska kolonija i predsjednica Hrvatskog ITI centra Željka Turčinović ističe kako je program pokrenut s ciljem provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskog čitanja. Hrvatski ITI centar od 2018. godine razvija kazališnu suradnju s Poljskom u obliku prevođenja drama, organiziranja gostovanja predstava, recipročne promocije dramskog i kazališnog stvaralaštva. „Posebno treba istaknuti trud i rad naše stalne poljske suradnice Gabriele Abrasowicz kojoj možemo zahvaliti što je 2019. godine izdana antologija suvremenih hrvatskih drama na poljskom jeziku te koja je uz suradnju s Jelenom Kovačić izabrala dramu Nježnost autorice Maline Przeṡluge“ zaključuje Turčinović.
 
Scensko čitanje drame Nježnost autorice Maline Przeṡluge održat će se u subotu, 19.9.2020., u 19.30 sati, u atriju Teatra &TD u izvedbi glumaca Andrije Kopčoka, Ive Šimić Šakoronje, Ive Kraljević, Ivana Čuića i Romine Tonković.
 
Nakon scenskog čitanja održat će se okrugli stol na temu poljskog i hrvatskog suvremenog dramskog stvaralaštva na kojem će gostovati dramska spisateljica Malina Przeṡluga, dr.Gabriela Abrasowicz, autorski tim scenskog čitanja, a razgovor će moderirati Željka Turčinović.
 
Program će se održati poštujući sve epidemiološke preporuke.