Preskočite na glavni sadržaj

Knjiga sv. Augustina 'Tumačenje Ivanova Evanđelja' prvi put na hrvatskom jeziku

Knjiga 'Tumačenje Ivanova Evanđelja' sv.  Augustina (354.-430.), jednog od najvećih kršćanskih mislilaca, prvi je put objavljena na hrvatskom jeziku, a predstavljena je u četvrtak u splitskoj nakladnoj kući Verbum.
vrijeme: 11.09.2020.
url: https://verbum.hr/

"Tumačenje Ivanova Evanđelja" sastavljeno je od 124 propovijedi ili tumačenja koja je sveti Augustin iznio u svojim propovijedima na temelju sustavnog čitanja odlomaka iz njega, istaknuto je na predstavljanju knjige.
 
"Ovo je jedno od najkapitalnijih djela koje je Verbum ikad objavio", rekao je ravnatelj Verbuma Miro Radalj.
 
Knjigu je na hrvatski jezik preveo fra Vito Smoljan.
 
Glavni urednik Verbuma Petar Balta je istaknuo kako su "Tumačenja Ivanova Evanđelja" monumentalno djelo svetog Augustina.
 
"Sveti Augustin je jedan od stupova kršćanske misli, duhovnosti i zapadne civilizacije i drago mi je da je ovo njegovo monumentalno djelo konačno objavljeno na hrvatskom jeziku", rekao je Balta.
 
Po njegovim riječima, sveti Augustin je u tim tumačenjima dosegnuo vrhunce govorničkog umijeća i filozofsko-teološke erudicije.
 
"Ono što odlikuje 'Tumačenje Ivanova Evanđelja'  jest to da je riječ o djelu koje nije plod suhoparna teološkoga teoretskog promišljanja,  nego konkretnoga pastoralnog rada, odnosno nastalo je u liturgijskom propovijedanju Božjemu narodu u težnji da se Božja riječ i evanđeoska poruka približi na jednostavan način svakom čovjeku", rekao je Balta.
 
Urednik hrvatskog izdanja te knjige don Ivan Bodrožić je istaknuo da je sveti Augustin jedan od umova kršćanstva koji je ostavio neizbrisiv pečat te ga se smatra jednim od najvećih mislilaca Crkve.
 
"Sveti Augustin je svojim djelima dao izniman doprinos obrani Crkve od unutarnjih poteškoća i napada izvana, a jednako tako dao je  izniman doprinos razvoju teologije", rekao je i dodao da je Augustin među ključnim ljudima "koje Bog podiže da bi ostavili veliki trag".
 
Augustinovo najpoznatije djelo su "Ispovijesti"– svojevrsna duhovno-filozofska autobiografija prepričana u prvom licu, u kojoj Aurelije opisuje svoj grešan život i stranputice te, napokon, preobraćenje preko svetog Ambrozija i ulazak u duhovnu sferu bitka, gdje je naposljetku postao biskup Hipona. (Hina)