Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti' nominiran za Prix Europa

Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u finalni krug nominacija za najvažniju europsku televizijsku nagradu - Prix Europa, u kategoriji najboljeg TV dokumentarnog filma, izvijestila je u četvrtak Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana.
vrijeme: 11.09.2020.
url: https://www.prixeuropa.eu/

Prix Europa – European Broadcasting Festival nagrađuje najbolje europske televizijske, radijske i online produkcije kako bi ih promovirao u Europi i podržao njihovu distribuciju diljem kontinenta.
 
Film "Pouke o čovječnosti" ušao je u uži krug za nagradu Prix Europa od ukupno 642 pristigle prijave, a za nagradu se natječe s još 24 filma. Natjecanje će se održati od 18. do 25. listopada 2020., a nagrade će biti dodijeljene u njemačkom gradu Potsdamu 25. listopada.
 
Film je priča o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, od kojih su većina bili srpske nacionalnosti te su na taj način stekli status heroja čovječnosti.
 
"Spašavati bolesnike druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti u tijeku ratnih djelovanja, naći snage za izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima. Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike", navodi se  u priopćenju.
 
U pakračkoj bolnici danima nije bilo elementarnih uvjeta za život, bez pitke vode i hrane ostalo je više od 300 teških psihičkih bolesnika te medicinsko osoblje. Bolnica je stalno napadana, a posljednji odjel koji je ostao u ratnom zarobljeništvu bio je psihijatrijski. Kada je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu.
 
Film je nastao prema knjizi Veljka Đorđevića. Pokretači projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.
 
Film promiče vrijednosti Domovinskoga rata a snimljen je u produkciji udruge Artizana 2019. godine, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. (Hina)