Preskočite na glavni sadržaj

Dizajn pasaž - otvorenje izložbe u Galeriji Modulor

Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka, u suradnji s austrijsko-hrvatskom udrugom Nova kultura iz Graza, otvara izložbu 'Dizajn pasaž' u utorak, 15. rujna, s početkom u 19 sati. Izložbu se može besplatno pogledati do 2. listopada 2020.!
vrijeme: 15.09.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Modulor
url: https://cekate.hr/program/dizajn-pasaz/

Izložba Dizajn pasaž predstavlja radove uspješnih arhitekta i dizajnera vizualnih komunikacija hrvatskog porijekla koji već dugi niz godina žive i aktivno djeluju u Austriji: Tomislav Bobinec, grafički dizajner iz Graza, Davor Marković, ilustrator / grafički dizajner iz Beča, Ognjen Persoglio, arhitekt iz Graza, Robert Sabolović, grafički dizajner iz Beča, Gordana Zeman-Marković, arhitektica iz Beča. U organizaciji udruge Nova kultura i uz podršku Graz UNESCO City of Design ova je izložba prvi puta prikazana krajem 2018. godine na Murinselu u Grazu gdje je pobudila veliku pažnju publike.
Nova kultura je neprofitna udruga iz Graza koja od 2017. godine angažirano i svestrano djeluje kao platforma za kulturnu suradnju između Austrije i Hrvatske. Izložbu su financijski potpomogli Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Kolorklinika Zagreb i Printstudio Zagreb.

Izložba je popraćena katalogom u izdanju Centra za kulturu Trešnjevka. Milan Pelc, povjesničar umjetnosti i autor predgovora kataloga pod nazivom Nasmijani grad en passant, između ostalog kaže:

Te dvije riječi, pasaži i flaneri, uistinu su prikladne za ulazak u prostor koji se otvara ovom izložbom. Pasaž je, naime, sadržan u njezinu izvornom naslovu (Design Passagen). Naravno, pojam dizajna ovdje bitno određuje narav zagrebačkih „prolaza“, definirajući ih ponajprije kao specifične preludije pojedinih autora-dizajnera na različite teme suvremenoga života, ponajprije teme urbanog, arhitektonskog, vizualnog i komunikacijskog sadržaja. Te prolaze na različite i osebujne načine kreiraju autori predstavljeni ovim panelima. Prvi put oni su publici pokazani zimi 2018. na Murinselu u Grazu, u poluotvorenom prostoru koji barem djelomično ima fizičku formu pasaža. Naposljetku, i zagrebački izložbeni prostor Galerije Modulor posjeduje karakter prolaznog prostora u kojem promatrač, poput suvremenog flanera, može zastajati i kritički opservirati djelo pojedinog autora koji mu se nepretenciozno predstavlja. Svaki autor, naime, nudi vlastiti „prolaz“ u svijet dizajna kao rezultat vlastitoga iskustva i osobnih pogleda na arhitekturu i različite vidove vizualnog oblikovanja. Pokoji zanimljiv prolaz pojavljuje se i kao plod zajedničkog promišljanja i suradnje.

Čini mi se, flanirajući ovim dizajnerskim prolazom između Hrvatske i Austrije, da zaliha još nije posve iscrpljena, da u rezervoarima još ima sadržaja, da se svijet još može ispunjavati nekom zračnom energijom koja priziva veselje postojanja i sivilo svakodnevice preobražava u lirizam ognjenih cvjetova, plamenih stabala, svjetlosnih ribnjaka…