Preskočite na glavni sadržaj

Autorske večeri Filmske Runde: Sunčica Ana Veldić i Tomislav Šoban

Autorske večeri Filmske Runde održat će se u 11. i 12. rujna u Kulturnom centru Osijek (plato Eurodoma), s početkom u 20 sati. Nagrađivani filmski autori Sunčica Ana Veldić i Tomislav Šoban predstavit će svoje filmove, a nakon projekcija uslijedit će runda razgovora sa samim autorima.
vrijeme: 11.09.2020.
mjesto: Osijek
url: https://www.facebook.com/FilmskaRUNDA

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj, Sunčicu Anu Veldić, koja svojim kratkim, uglavnom dokumentarnim filmovima, na originalan, a često i ekscentričan način, zabilježava ljude i motive kojima je privatno okružena, pritom provocirajući i vlastiti filmski pristup rada na istima.
 
Filmovi koji će se prikazati na Autorskoj RUNDI su Tenant, Beauty shots, Festivalski turizam, Precijenjena dramaturgija i Catstream. Autorici su u fokusu teme koje preokupiraju njezinu profesionalnu svakodnevicu. Naime, Sunčica je prije magistarskog studija režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti završila i studij veterine.
 
Druga ovogodišnja Autorska večer Filmske RUNDE predstavlja nagrađivanog scenarista i redatelja Tomislava Šobana koji će gostujući sa svojim filmovima najaviti i fokus 5. Filmske Runde, profesiju glumu. Kreativna suradnja redatelja i glumca temelj je svakom dobrom igranom filmu, a ovaj nas autor svojom suradnjom s glumcima odvodi u specifične svjetove i atmosfere, pomičući našu percepciju i doživljaj onoga ispred kamere. Filmovi koji se prikazuju na Autorskoj RUNDI su Kako je Iva otišla 16. rujna 2016., Otac, Dvorac i Krhko.
 
Tomislav Šoban diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Od 2009. godine aktivni je član Kinokluba Zagreb gdje snima svoje prve filmove, a od 2018. i njegov predsjednik. Autor je mnogih kratkih nagrađivanih filmova u raznim rodovima. Jedan je od najplodnijih autora mlađe generacije koji neumorno istražuje nove pristupe. Igrajući se načinom i tehnikom pripovijedanja razbija nametnuta ograničenja i ruši granice između filmskih rodova.
 
Autorska RUNDA dio je godišnjeg programa Filmske RUNDE, u kojoj se publici predstavljaju mladi filmski autori svojim radovima i razgovorom nakon projekcija. Autorska RUNDA organizirana je u suradnji s Kulturnim centrom Osijek te uz podršku DHFR-a, HAVC-a, Zaklade ”Kultura nova” i grada Osijeka.
 
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera.
 
Izvor: HAVC