Preskočite na glavni sadržaj

27. Susret čakavskih pjesnika Verši na šterni

Gradska knjižnica Poreč organizira XXVII. Susret čakavskih pjesnika 'Verši na šterni' i promociju istoimene zbirke pjesama, koji će se održati u subotu, 12. rujna, u 18 sati, u Vižinadi na Battistellinoj šterni.
vrijeme: 12.09.2020. 18 h
mjesto: Vižinada
url: http://www.knjiznicaporec.hr/

Nakon provedenog natječaja za nove, neobjavljene pjesme na čakavštini, 240 pjesama prijavilo je 90 autora iz Kršana, Gračišća, Poreča, Novog Vinodolskog, Tinjana, Buja, Pule, Ližnjana, Umaga, Musaleža, Svetog Lovreča, Rovinja, Barbana, Svetvinčenta, Oprtlja, Smoljanci, Maršani, Vodnjana, Žbandaja, Buzeta, Žminja, Labina, Pazina, Kanfanara, Zamaska, Lovrana, Plomina, Kašćerge, Rovinja, Medulina, Rijeke, Opatije, Pićna, Matulji, Vrbnika, Trgeta, Orihi, Mošćeničke Drage, Zagreba, Varaždina, Splita, Kaštel Gomilice, Podstrane, Šolte, Visa, Vele Luke, Milana, Venecije i Podgorice.
 
Ovogodišnji izbornik prof. dr.sc. Josip Lisac, izabrao je njih 59, čiji su radovi uvršteni u XXVII. pjesničku zbirku „Verši na šterni“. Profesor Lisac je istaknuti jezikoslovac i znanstvenik. Osnovni mu je znanstveni interes dijalektologija i povijest hrvatskoga jezika. Objavio je više stotina znanstvenih radova i knjiga. Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i redoviti član Matice hrvatske.
 
Organizator manifestacije i izdavač zbirke je Gradska knjižnica Poreč u čijoj je nakladi tiskano 600 primjeraka Verši. Ovogodišnje likovno rješenje potpisuje akademski slikar Zdravko Milić, a grafičko rješenje i oblikovanje povjereno je Enriki Vežnaver Vidović iz studija „na broju 8“.
 
U 18 sati oko Battistelline šterne okupit će se pjesnici zastupljeni u zbirci koji će kazivati svoje stihove te će tako, u ovoj godini punoj neizvjesnosti, a u skladu sa svim epidemiološkim preporukama, ova vrijedna pjesnička manifestacija nastaviti svoju višedesetljetnu tradiciju.
 
Domaćin i suorganizator susreta je Općina Vižinada, a pokrovitelji manifestacije su Grad Poreč, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.