Preskočite na glavni sadržaj

Radionice u okviru projekta umjetnice Andreje Kulunčić u Pakracu

Kao dio projekta umjetnice Andreje Kulunčić 'Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete' antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić održat će dvije radionice u Centru za podršku i razvoj civilnog društva 'Delfin' u Pakracu 11. rujna 2020.
vrijeme: 11.09.2020.
mjesto: Pakrac
url: http://delfin-pakrac.com/

Radionica Renate Jambrešić Kirin, suradnice Centra za ženske studije u Zagrebu koja se bavi feminističkom perspektivom, vezana je uz temu ženske međugeneracijska traume i straha od teškog nasljeđa, tj. pitanje na koji način uvažavanje ženskog (traumatskog) pamćenja mijenja naše razumijevanje prošlosti i povijesti, te zašto rodna rekapitulacija povijesti dolazi kao posljednja (nakon nacionalne, klasne i kulturalne). Radionica Dubravke Stijačić, psihoterapeutkinje s dugogodišnjim radom u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, je za žene s ciljem boljeg razumijevanje sebe, kako sebi, ali i drugima, možemo pomoći u teškim životnim situacijama, radi lakšeg podnošenja teških okolnosti.
 
Projekt vizualne umjetnice Andreja Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, u organizaciji udruge MAPA i udruge Goli otok Ante Zemljar, kao nastavak dugogodišnjeg interesa autorice za poziciju žene u društvu, temelji se na njezinoj angažiranoj umjetničkoj praksi koja propituju ideološko, društveno i političko okruženje, te pravi otklon od dominantnih koncepcija memorijalne spomeničke prakse, a u čijem je središtu tema ženske traume i povijest ženskog zatvora na arhipelagu Goli. U fokusu projekta je propitivanje pozicije žena zatočenih na Golom otoku i Svetom Grguru od 1949. do 1956., a koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju u Jugoslaviji.
 
Radionica antropologinje Renate Jambrešić Kirin: Nasljeđe nasilja i ženske strategije pamćenja 

17-18h
 
Izlaganje će ukazati na rodne aspekte pamćenja nasilnog nasljeđa te na patrijarhalne i epske obrasce pripovijedanja nacionalne povijesti kao glavni razlog zanemarivanja, prešućivanja i negiranja važnosti ženskog iskustva. Tradicijom ovjereni obrasci „znakovite šutnje“ i neverbalne komunikacije ženske traume, često povezane s iskustvom seksualnog nasilja, najčešći su oblik orodnjenog prijenosa „teške prošlosti“ između generacija. Kao što pokazuju brojna istraživanja prijenosa traume holokausta kod druge generacije preživjelih, premda ne postoje jednoobrazni odgovori na nju, većina potomaka sa svojim roditeljima dijeli osjećaje nesigurnosti, straha, tjeskobe, gubitka kontrole nad vlastitim životom i nepovjerenja u instance moći. No isto tako dokazano je da se osim traumatskih doživljaja na potomke prenose i strategije otpora i žudnja za boljim životom. To je i nit vodilja njenih istraživanja povijesti žena u Hrvatskoj u XX. stoljeću u kojima slijedi povjesničarku Michelle Perrot i njenu misao da je uloga svake (nacionalne i regionalne) povijesti žena da „pokušava prikazati borbu žena da postoje s punim pravima, jednake muškarcima, borbu koja se mora voditi i danas“.
 
Radionica psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić: Teške životne okolnosti i pronalaženje smisla
18.15-19.45h
Radionica je namijenjena ženama
 
Promjene životnih okolnosti dio su realiteta svakog čovjeka. Okolnosti se mogu promijeniti bez našeg utjecaja ili s našim utjecajem. Tada najčešće doživljavamo da je život izvan naše kontrole. Pojedinac ne može mijenjati okolnosti ali može mijenjati “svoj odgovor”, to što radimo i mislimo u takvim situacijama. Bez obzira kako je došlo do njih nitko nam ne može pomoći ako imamo nerealna očekivanja, to su ona očekivanja koja se odnose na okolnosti i na druge ljude. Ako se usmjerimo na svoje ponašanje u takvim situacijama, na dobrom smo putu.
 
U radionici koja će biti interaktivna učesnice će dobiti informacije o ljudskom ponašanju sa ciljem boljeg razumijevanje sebe i drugih. Kroz objašnjenje psiholoških potreba, frustracije, mišljenja, osjećaja, fiziologije i naših aktivnosti učesnice će procijeniti kako, s kojim ponašanjima zadovoljavaju svoje psihološke potrebe, kako se frustriraju i kako mogu sniziti frustraciju. Govoriti ćemo o našem doživljaju svijeta oko nas i o našim očekivanjima od sebe i drugih. Govoriti ćemo u unutarnjoj motivaciji ljudskog ponašanja i psihološkoj snazi koju posjeduje svaki pojedinac.
 
Radionice će se održati u prostorijama udruge „Delfin“ na adresi Braće Radić 13, 2. kat
 
Produkcija projekta: udruga MAPA/Maja Marković i udruga Goli otok Ante Zemljar/Darko Bavoljak. Goli otok i Sveti Grgur, 2019.-2021.
 
Projekt je financiran sredstvima Zaklade "Kultura nova", EPK Rijeka 2020, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.