Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Moj jutarnji smijeh' pobjednik je Motovun Film Festivala

Neobično putovanje Motovun Film Festivala privedeno je uspješno kraju dodjelom ovogodišnjih festivalskih nagrada na svečanosti u Laubi. Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je srpski film 'Moj jutarnji smijeh' redatelja Marka Đorđevića.
vrijeme: 06.09.2020.
mjesto: Šibenik
url: http://www.supertoonfestival.com/

Žiri u sastavu: Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocijenio je jednoglasno kako ovo istodobno duhovito i bolno ostvarenje omogućuje ulazak u svijet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja. „Marko Đorđević napravio je film o svojoj generaciji, uspio je pomaknuti granice očekivanog i tako stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smijući se, čas osjećajući nelagodu“, obrazložio je žiri koji je dao i posebno priznanje glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković za uloge u tom filmu.
 
„Volim darovitost i sretna sam što je možemo nagraditi“, kazala je članica žirija Lana Barić uručujući nagrade. Moj jutarnji smijeh dobio je i nagradu žirija kritičara FIPRESCI za, kako navode, inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode te za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja.
 
Preuzevši nagrade u Laubi, redatelj Marko Đorđević izjavio je kako upravo radi na novom filmu. „Ova će mi priznanja biti poticaj da napravim još bolji film“, dodao je.
 
Najboljim ostvarenjem u kategoriji Motovunski kratki žiri je proglasio francuski animirani film Ka morskoj prašini redateljice Héloïse Ferlay. Riječ je, kako stoji u obrazloženju, o delikatnoj obiteljskoj drami, vrlo profesionalno snimljenom, zrelom i senzitivnom filmu o depresivnoj majci i njezino dvoje zahtjevne djece na njihovom intenzivnom, ganutljivom putu. Pobjedom na MFF-u ovaj film ulazi i u konkurenciju za nominacije za nagradu Europske filmske akademije.

Ovogodišnje zahtjevno izdanje Motovun Film Festivala je, u nemogućnosti održavanja na motovunskom brdu, dovelo filmove u čak 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske. Izmijenjeni koncept pokazao se uspješnim samom činjenicom da je motovunska ekipa i u neuobičajenim okolnostima pronašla put do većeg broja gledatelja dovodeći atrakcije na njihov prag kao u doba pionira filma.
 
„Ponosni smo što smo uspjeli realizirati dosad najčudnije izdanje Motovun Film Festivala koje je trajalo čak 40-ak dana“, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.