Preskočite na glavni sadržaj

Kreativni ambasador: Leon Lučev

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u mjesecu rujnu predstavljaju zajedničkog kreativnog ambasadora – Leona Lučeva. Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac će 25. i 26. rujna, u okviru Kreativne suradnje ureda MEDIA i ureda Kultura, održati radionicu internetskim putem pod nazivom 'Glumac ima vremena' koja je namijenjena dubljem razumijevanju filmske i kazališne scene, likova i komunikacije glumca i lika.
vrijeme: 04.09.2020.
url: http://deskkultura.hr/

Leon Lučev 1993. upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija (1994.) snima svoj prvi cjelovečernji igrani film koji postaje hit s redateljem Vinkom Brešanom Kako je počeo rat na mom otoku te surađuje s Lukasom Nolom, Zvonimirom Jurićem i Ognjenom Sviličićem na njihovim ranim filmovima. Godine 1997. nakon odslušane Akademije dramske umjetnosti postaje dijelom ansambla ITD kazališta, zajedno s Ninom Violić, Draženom Šivakom i Natašom Dangubić. U tom periodu (1997. – 2003.) surađuje s vrhunskim kazališnim redateljima: Tomijem Janežićem, Damirom Zlatarom Freyom, Lukasom Nolom. Od 1997. do 2003. godine pohađa radionice po metodi Mihaila Čehova u Grožnjanu pod vodstvom Scotta Fieldinga i Joanne Merlin. S Tomijem Janežićem sudjeluje u Centru za istraživanje potencijala glumačke igre. Također sudjeluje na radionicama po metodi „Method acting“ pod vodstvom Vajeveca u Zagrebu. Godine 2003. napušta Teatar ITD i u potpunosti se posvećuje filmskoj umjetnosti. Surađuje s recentnim europskim i regionalnim filmskim umjetnicima poput Hansa-Christiana Schmida, Jasmile Žbanić, Hrvoja Hribara, Vinka Brešana, Lukasa Nole, Angeline Jolie, Zrinka Ogreste, Branka Schmidta, Janeza Burgera, Ognjena Glavonića, Hanne Slak i dr. Sudjeluje u regionalnim koprodukcijama i snima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Srbiji. Od 2003. do 2010. sudjeluje u radionicama i edukacijama iz glumačkih tehnika po Jerzyju Grotowskom, Klaunovima, Bufonima te Majerholdu. Učitelji su mu bili Lee Delong, Richard Nieoczym, Joanna Merlin i Scott Fielding. Godine 2006. osniva produkcijsku kuću Produkcija Živa. U sljedećih nekoliko godina (2006. – 2014.) sudjeluje u većini recentnih regionalnih, europskih i svjetskih festivala u funkciji glumca i producenta. Njegovi filmovi osvajali su nagrade u Puli, Berlinu, Sundanceu, Sarajevu, Bruxellesu, Los Angelesu, Jeruzalemu, a on kao glumac u Puli, Sarajevu, Prištini, Kazanu (Rusiji) i Njemačkoj. Godine 2007. na prvom Sarajevo Film Festivalu počinje predavati u okviru Sarajevo Talent Campusa. Predavač je također danas, a unutar tih predavanja razvio je osobni način rada s glumcima pod nazivom „Close up and personal“. Godine 2011. počinje predavati na Umjetničkoj akademiji Split kao asistent prof. Jokiću. Predavanja u obliku praktičnih radionica namijenjena su glumcima i redateljima te su usmjerena k osvješćivanju filmskih tehnika glume za glumce i komunikaciji s glumcima za redatelje. Tijekom 2011. i 2012. godine predaje na školi medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“: vodi radionicu glume namijenjenu pedagozima u osnovnim i srednjim školama. Od 2003. do 2013. godine povremeno radi s djecom na projektu „Zlarinsko ljeto – Dječja republika Zlarin“. Također putem projekta „Kino u gostima“ organizira i vodi niz filmskih radionica po manjim sredinama u Hrvatskoj.

U kontekstu Programa Kreativna Europa – (pot)Programa MEDIA važno je istaknuti da je Leon Lučev sudjelovao u ulozi glumca i producenta u filmskom projektu „Otok ljubavi“ redateljice Jasmile Žbanić i producentske tvrtke Produkcija Živa d.o.o., a kojem su u okviru prvog roka poziva za razvoj pojedinačnog projekta (20/2009) dodijeljena sredstva u iznosu od 30.000,00 EUR.