Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i okrugli stol u sklopu projekta 'Zajednički fotografski narativi'

Projekt 'Zajednički fotografski narativi' započet je ove godine u Križevcima, a slijede aktivnosti kojima se predstavlja široj publici. Otvorenje izložbe 'Fotografija u tiskanim medijima' održat će se u četvrtak 10. rujna, a 'Fotka u Atelierima' – okrugli stol o projektu Zajednički fotografski narativi u petak, 11. rujna.
vrijeme: 10.09.2020.
mjesto: Križevci
url: https://croatian-photography.com/

Otvorenje izložbe Fotografija u tiskanim medijima

Gradski muzej Križevci – Atrij Likovne galerije
Trg Antuna Nemčića 6/1, Križevci
u četvrtak 10. 9. 2020. u 18.00 sati.
Izložba će ostati otvorena do 19. rujna. Atrij je otvoren radnim danom od 10.00–13.00 i 18.00–20.00 sati, a subotom od 10.00–12.00 sati.
 
O brojnim aspektima na koje smo naišli tijekom istraživanja, a s čime ćemo se nastaviti baviti kroz iduće dvije godine, razgovarat ćemo dan kasnije u sklopu programa Fotka u Atelierima – okrugli stol o projektu Zajednički fotografski narativi u organizaciji Ateliera Koprivnica. Uz ostalo, osvrnut ćemo se na niz kvalitetnih primjera, na situacije kad su fotografije popraćene kraćim tekstovima koji su “podgrijavali” činjenicu da ono što se na fotografiji vidi nije jedino što će pridonijeti njezinu razumijevanju, razgovarat ćemo o poslu urednika koji su utjecali na društvenu zajednicu koja se sve više otvarala prema fotografiji. Cilj nam je kritički utvrditi okolnosti u kojima se nešto događalo, prepoznati glavne aktere i uspostaviti kriterije evaluacije. Istraživanjem u raznim sredinama nastojimo prošiti saznanja o fotografiji koja nastaje u vremenu između dva svjetska rata pa nadalje, kako bismo nepoznate ili malo poznate autore i njihove opuse izdvojili i predstavili javnosti. Bit će riječi o tome koji vizualni sadržaj – i na koji način – prati tekst. Jesu li fotografi potpisani, ili je možda navedeno ime tek ponekog od njih? Je li vizualni sadržaj pridonio čitljivosti i boljem razumijevanju pojedinih tema, ili je čak možda prevagnuo u odnosu na tekst?
 
Fotka u Atelierima – okrugli stol o projektu Zajednički fotografski narativi

AK galerija, Kampus Koprivnica
Trg Žarka Dolinara 1, Koprivnica
u petak 11. 9. 2020. u 18.00 sati.
 
Suradnici na projektu:
 
Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci, Križevci
Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju, Zagreb
Ante Orlović, samostalni istraživač, Zadar
Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb
Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica, Koprivnica
Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka
Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak
 
Projekt financira Zaklada Kultura nova.