Preskočite na glavni sadržaj

Virtualni obilazak susjedstva Mrkopalj EPK

Virtualni obilazak susjedstva Mrkopalj, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, odnedavno je moguć zahvaljujući videu nizozemskog umjetničkog kolektiva Hoge Fronten, koji je dostupan na njihovom YouTube kanalu, a koji je nastajao tijekom dvije umjetničke rezidencije nizozemskog kolektiva i hrvatske umjetnice Tajči Čekada u susjedstvu Mrkopalj.
vrijeme: 02.09.2020.
url: https://www.facebook.com/rijeka2020

Video pod nazivom STILL.Mrkopalj 360 predstavlja virtualni obilazak mjesta, na način na koji su ga doživjeli sami umjetnici tijekom svog boravka u njemu, kroz svakodnevne šetnje, susrete s mještanima s kojima su istraživali Mrkopalj i kroz mjesne specifičnosti.
 
Radi se o tzv. 360°-videu, koji je popraćen lokalnim pričama i zvukovima, a pomicanjem kursora po ekranu računala ili pomicanjem smartphone-a ili tableta u prostoru, mijenja se i smjer gledanja videa.
 
Akteri videa su umjetnici okupljeni u kolektivu Hoge Fronten: Lieke Benders (voditeljica kolektiva), Jolle Roelofs i Saskia de Haas te Riječanka Tajči Čekada, a rad je dio zajedničkog programa umjetnika, pod nazivom “Mrkopalj, najbolje mjesto na svijetu!”, koji se u cijelosti trebao realizirati u travnju 2020., ali je odgođen uslijed pandemije COVIDA-19.
 
Video STILL.Mrkopalj 360  nastao je u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture i europskog projekta Centriphery, međunarodnog projekta suradnje sufinanciranog iz Europske Unije, programa Kreativna Europa.
 
O umjetnici Lieke Benders, projektu STILL. i projektu Centriphery
 

Kazališna umjetnica Lieke Benders tijekom četverogodišnjeg projekta STILL., istražuje tišinu, mir i refleksije u turbulentnim okruženjima.
 
Njezini radovi prikazivani su na raznim mjestima u Nizozemskoj i Belgiji, a STILL.projekt snažno progovara tišinom, naročito u trenutnoj situaciji izolacije. U posljednjoj godini ovog četverogodišnjeg projekta, nitko nije mogao ni zamisliti da će se sam svijet praktički zaustaviti i da će se prekinuti nit suradnje sa zajednicom Mrkoplja.
 
STILL.Mrkopalj svojevrsni je komentar i virtualni nastavak programa nastao iz predhodnih rezidencijalnih boravaka umjetnika u Mrkoplju, u sklopu projekta Centriphery.
 
Centriphery je interdisciplinarni europski projekt koji potiče dijalog između profesionalnih međunarodnih umjetnika različitih umjetničkih disciplina, lokalnih umjetnika i stanovništva lokalnih zajednica. U sklopu projekta stvaraju se novi sadržaji i umjetnička djela kojima se periferne europske lokacije postavljaju u centar umjetničkih događanja.