Preskočite na glavni sadržaj

Lada Vlainić: 'Opsesija'

Moderna galerija od 3. do 20. rujna u Studiju 'Josip Račić' predstavlja izložbu Lade Vlainić, umjetnice koja profesionalno djeluje u različitim područjima vizualnog stvaralaštva, uključujući kompjutorsku animaciju i grafički dizajn.
vrijeme: 03.09.2020.
mjesto: Zagreb; Studio Moderne galerije Josip Račić
url: https://www.moderna-galerija.hr/

Ova pedantna crtačica koju dulje od desetljeća nadahnjuje svijet električnih žica, u Studiju „Račić“ pokazat će recentne radove na papiru nastale neposredno nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, a koji dosad nisu bili prezentirani javnosti te nekoliko ranijih ostvarenja.
 
Umreženi svijet jasnih linija u recentnim radovima poprima mnogo fluidnije obrise: odjednom iz čistine nastaje magla koja obavija nadrealne prizore metalne hladnoće. Igra sivih tonova izaziva nadmetanje svjetla i tame, sigurnosti i neizvjesnosti, suzdržanosti i oslobođenja, rečenog i nedorečenog. Razlomljeni kadrovi otisnutih snova – u kojima je motiv sveden tek na detalj koji implicira ono što on u suštini jest, u kojima se isprepliću stvarno i nestvarno, svijest i mašta, moguće i nemoguće – stvaraju različite asocijacije poput zimskog pejzaža promatranog kroz zaleđeno prozorsko staklo u kojem se jedva ocrtavaju siluete ili razbijeno zrcalo u čijim se rasutim komadićima pokušavamo prepoznati. Možda su to tek izblijedjele razglednice s najdražih putovanja koje još samo bude sjećanje na emociju utopljenu u moru vremena. Odgovor postoji u percepciji unutar poznatog ili nepoznatog ambijenta vlastitog uma. Akcent na prvom planu tek sugerira događanje u pozadini koje umjetnica ne želi u potpunosti otkriti, ali u isto vrijeme prepušta promatraču da ispita granice vlastite pronicljivosti u svijet kojim smo okruženi. Lana Šetka, iz teksta u katalogu izložbe Lade Vlainić, Opsesija

Više o izložbi...