Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za sudjelovanje na izložbi 'Različitost i uključenost' u Širokom Brijegu

Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg objavljuje natječaj za sudjelovanje na izložbi 'Različitost i uključenost', u sklopu Međunarodnog dana i Europske noći muzeja u 2020. godini. Natječaj je otvoren do 1.  listopada 2020., do ponoći!
prijava: 01.10.2020
mjesto: Bosna i Hercegovina; Široki Brijeg, Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg, Kardinala Alojzija Stepinca 14
url: https://fmg-sb.com/

Različitost i uključenost
 
Temom „Muzeji za različitost i uključenost“, Međunarodni dan muzeja 2020. želi postati mjesto okupljanja kako bi se proslavile različitosti perspektiva koje čine zajednice i osoblje muzeja, ali i vodeći alat za prepoznavanje i nadilaženje predrasuda o onome što prikazuju i pričaju muzeji.
 
Moderni i suvremeni muzeji prilagođavaju svoje djelovanje izazovima vremena pa svoje aktivnosti i metode rada usklađuju s tendencijama razvoja društva i komunikacijskim potrebama svojih korisnika. Transformacije muzeja sve su prisutnije u praksi, oni pomiču svoje granice te su, od nekad statične institucije, danas postali zanimljiva interaktivna mjesta.
 
Kao pokretači promjena i institucije kojima se vjeruje, i koje imaju potencijal da stvore iskustva za ljude različitog porijekla, a što predstavlja središnji dio njihove društvene vrijednosti, muzeji su tu da pokažu svoju važnost i relevantnost konstruktivnim uključivanjem u političke, društvene i kulturne realnosti modernoga društva.
 
Izazovi različitosti i uključenosti te poteškoće u kretanju kroz složena društvena pitanja u sve polariziranijim sredinama, iako nisu karakteristični za muzeje i kulturne institucije, važni su zbog velikog uvažavanja muzeja u društvu.
 
Sve veće očekivanje javnosti promjena u društvu ubrzalo je razgovor o potencijalima muzeja za društveno dobro u obliku izložbi, konferencija, performansa, obrazovnih programa i inicijativa. Međutim, i dalje predstoji mnogo toga da se uradi kako bi se nadišla svjesna i podsvjesna dinamika moći kojim se stvaraju razlike u muzejima i razlike između muzeja i njihovih posjetitelja.
 
Te se razlike mogu odnositi na različite teme, uključujući nacionalnost, spol, socio-ekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i vjerska uvjerenja.
 
Suvremena muzeologija pomiče granice prema korisnicima i koristi se inkluzijom u prezentaciji i komunikaciji baštine s uvažavanjem pripadanja različitim rasama, drugoj etničkoj pripadnosti, klasi, dobi, fizičkoj sposobnosti, jeziku, religiji ili ekonomskom statusu.
 
Za ovogodišnji Međunarodni dana i Europske noći muzeja Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg sudjeluje natječajnom izložbom na kojoj će umjetnici preko vlastita likovnog izričaja vizualizirati navedenu problematiku.
 
Propozicije natječaja i prijavnice možete pronaći na: https://fmg-sb.com/natjecaj/