Preskočite na glavni sadržaj

8. festival 'Dubrovnik u pozno ljeto' u znaku Beethovenovog rođendana i domaćih glazbenih snaga

Dubrovački simfonijski orkestar priredio je osmo izdanje svog glazbenog festivala 'Dubrovnik u pozno ljeto'. U godini u kojoj Orkestar slavi 95. obljetnicu postojanja, festival će se održati u nešto drugačijem izdanju od prvotno planiranog. Publiku očekuje devet koncerata, a kao i svake godine, program festivala obuhvaća simfonijske koncerte, recitale i jazz glazbu.
vrijeme: 28.08.2020.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dso.hr/

Globalna pandemija promijenila je naše živote, no unatoč svim izazovima, Dubrovački simfonijski orkestar se posvetio tome kako publici pružiti najbolje od klasične glazbe i jazza. Ove godine slavimo 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena. Imat ćemo nekoliko koncerata isključivo njegove glazbe, a ove godine je posebno zanimljiv i koncert popularne klasike, jazz i filmske glazbe koji priprema B&P Septet DSO-a. U trenutcima izazova i nesigurnosti, vjerujemo da ćemo svojim naporima i nevjerojatnom moći glazbe pomoći iscijeliti i donijeti utjehu u ovom kaotičnom vremenu – istaknuo je šef dirigent DSO-a i glazbeni direktor festivala, Marc Tardue.
 
Festival je u petak otvorila istaknuta pijanistica Jasminka Stančul, uvijek rado viđena gošća Orkestra i Grada, dok je orkestrom ravnao njegov šef dirigent Marc Tardue. Budući da cijeli glazbeni svijet slavi 250. obljetnicu od rođenja Ludwiga van Beethovena, dubrovački simfoničari su na koncertu izveli Koncert za klavir i orkestar br. 1 u C duru te Simfonija br. 8 u F duru jednog od najvećih skladatelja svih vremena.
 
U nastavku festivala publiku očekuje nastup profesora i polaznik Laus akademije Dubrovnik, odnosno vrsnih profesora Gorana Končara, Bruna Vlaheka i Dubravke Vukalović te njihovih učenika. Potom slijedi recital fantastičnih mladih glazbenika Vida Veljaka i Dore Iveković, nastup Gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra, recital pijanista Marina Limića. Brass & Percussion septet DSO-a priprema atraktivni koncert popularne klasike, potom slijedi donacijski recital Naire Asatrian za Društvo distrofičara, invalida celebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije, kao i crossing koncert More Love Ensemble koji na jedan sasvim novi način donosi djela najvećih hrvatskih skladatelja.
 
Cijeli je program objavljen na stranicama Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a svi koncerti održavaju se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama.