Preskočite na glavni sadržaj

Vukovar - ovogodišnji grad domaćin Festivala glumca

Ovogodišnji grad domaćin Festivala glumca je grad Vukovar u kojemu će se u subotu, 5. rujna, svečano otvoriti u Hrvatskom domu predstavom 'Dekorater' Nine Kleflin i Kazališta Lectirium iz  Zagreba, najavljeno je u petak.
vrijeme: 05.09.2020.
mjesto: Split
url: http://www.splitsko-ljeto.hr/

Taj tradicionalni hrvatski kazališni festival trajat će do 13. rujna, a sve predstave u konkurenciji izvest će se u Vukovaru, Županji, Vinkovcima, Iloku i Otoku, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.
 
Nedim Prohić, izbornik 27. Festivala glumca, rekao je kako je njegovo izborničko putovanje Hrvatskom započelo prije devet mjeseci, s 63 naslova i tisuće kilometara ispred njega, a već nakon 20-tak odgledanih predstava zaključio je da je to bila jedna izuzetna, dobra kazališna sezona.
 
Dodao je kako je imao čast i privilegiju svjedočiti stanju kompletnog hrvatskog glumišta, pred kojim je neizvjesna budućnost nakon ovih milenijskih  katastrofa.
 
"U Hrvatskoj su se jasno artikulirale tri kazališne  scene. Institucionalna (državna, gradska), privatna, izuzetno profesionalna, već etablirana kazališta, te treća tzv. nezavisna scena,  meni  osobno  najinteresantnija", ocijenio je.
 
Prohić kaže da im je sada bitno razumijevanje i ljubav vjerne publike da svojim dolascima u kazališne dvorane daju jasnu podršku glumcima, jer "mi, glumci, oduvijek smo se vama cijelim svojim bićem nesebično davali".
 
Na Festivalu će se izvesti "Tri sestre" Bobe Jelčića (zagrebački HNK), "Ja od jutra nisam stao" Nane Šojlev (Satiričko kazalište Kerempuh), "Cabaret preko veze" Ivana Lea Leme (Kazalište Moruzgva i Kerempuh), "Flex" Ivana Penovića (Kunsteatar i UO Punctum), "(Dis)funkcija glave" Ivana Lea Leme (PUO Velika Gorica, Scena Gorica) i "Laponija" Nenni Delmestre (splitski HNK).
 
Tu su i "Domaši" Ana Marije Veselčić (Gradsko kazalište lutaka i Umjetnička akademija u Splitu), "Čini barona Tamburlana" Krešimira Dolenčića (varaždinski HNK), "Kabanica" Vinka Radovčića (Udruga za kulturu i umjetnost Drama Plus, u koprodukciji sa zadarskim HNK), "Ako kažeš, gotov si" Krešimira Dolenčića (Gradsko kazalište Žar ptica), "Štajga" Jasmina Novljakovića (Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci) te "Huligan" u režiji Paška Vukasovića (Kazalište Mala scena).
 
Ocijenivši da je riječ o izuzetno jakoj konkurenciji, Joško Ševo, predsjednik Festivalskog vijeća, pozvao je sve na podršku ovogodišnjem festivalu, s obzirom na okolnosti u kojima se održava.
"Festival se trebao održati u svibnju kada je već bio kraj 'prve korone', sada smo u sličnoj situaciji, ali smo potpuno spremni s epidemiološkim mjerama i želimo svojim primjerom pokazati kako bi uopće kazalište trebalo izgledati ubuduće", naglasio je.
 
Petnaest predstava prošlogodišnje  hrvatske  kazališne produkcije pratit će i ocjenjivati stručni Ocjenjivački sud u čijem sastavu su isključivo glumci, a kojeg imenuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika - Branka Cvitković, Pere Eranović, Vjekoslav Janković.
 
Dodijelit će se nagrade četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja glumačka ostvarenja, jedna Nagrada Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina, jedna Nagrada Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, jedna Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, jedna NagradaVanja Drach za najbolju predstavu u cjelini te jedna Nagrada Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca i jedna Nagrada Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.
 
Dodjela nagrada i priznanja ovogodišnjeg Festivala glumca održat će se 13. rujna u Gradskom muzeju Vukovar.
 
Uz tradicionalno Svečano otvaranje i dodjelu nagrada, Dan domaćina i Misu za glumce, u okviru Festivala održat će se i peti Susret akademija na  kojem  sudjeluju  Akademija  dramske  umjetnosti  u  Zagrebu  te Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. (Hina)